Чому Путін – «царь-батюшка» для кримчан?

Колаж із зображенням Володимира Путіна та кримчан із Коктебелю, які записували відеозвернення до президента Росії

У Криму просять президент Володимира Путіна – не зносити будинки, покарати чиновників, захистити парки, не закривати аеропорт і дати воду. Роблять це кримчани у незвичний спосіб – через публічні відеозвернення. Алупка, Гурзуф, Судак, Коктебель, Зарічне, Парк Форос, аеродром Заводське – це ще далеко не повний перелік місць, по яким кримчани просять особистого втручання Путіна.

Здебільшого, відбувається це так: люди збираються, пишуть на папері свої претензії, а потім один із представників на камеру зачитує звернення до Володимира Путіна. Раніше це була доволі популярна форма спілкування росіян із Кремлем, та останні кілька років цю методику перейняли і в Криму.

У мережі опубліковано десятки відеозвернень з різних куточків півострова. Крим.Реалії вирішили перевірити, чи доходять такі звернення до Путіна і чи допомогли вони кримчанам.

Одне з перших відеозвернень, яке нам вдалося відшукати в мережі, було записане в 2016 році. Путіна про допомогу благали працівники ринку в Євпаторії.

«Звертаємося до Путіна. Шановний Володимире Володимировичу, будь ласка, врятуйте нас від свавілля. На коліна треба стати, то я стану! Будь ласка, врятуйте, залиште нам місця, будь ласка, пане Путін», – благала на камеру одна з працівниць торгового ринку «Олімп».

Стопкадр з відео де жінка на колінах благає Путіна врятувати Євпаторійський ринок «Олімп»

Тоді підконтрольна Росії влада Євпаторії силою зносила ятки і виганяла підприємців з ринку «Олімп». Своє рішення про знесення тамтешня підконтрольна Росії влада тоді аргументувала тим, що, мовляв, підприємці не мають дозволів на торгівлю. Хоча насправді до 2014 року українська влада ці дозволи їм надавала. Звернення кримчан до Путіна не допомогло. На кадрах вже 2017 року не видно жодної торгової точки, а на місці ринку – лише бур’ян.

«Наші дії спрямовані на ліквідацію незаконної підприємницької діяльності та незаконного ринку», – апелював у 2016 році ексгалова підконтрольної Росії адміністрації Євпаторії Андрій Філонов.

Андрій Філонов, ексглава підконтрольної Росії адміністрації Євпаторії

У 2020 році в мережі з’явилася ціла серія відеозвернень щодо захисту легендарного, зі столітньою історією, аеродрому «Заводське». Він розташований майже у центрі Сімферополя, і підконтрольна Росії місцева влада вирішила його закрити.

Чиновники заявляли, що видані українською владою державні акти на постійне користування – незаконні. Нових же дозволів на діяльність кримські посадовці теж не видавали.

Тоді ж, коли з’явиласяь інформація про закриття летовища, був опублікований і новий план забудови Сімферополя. А в ньому територію «Заводського», у майже 200 гектарів, мали забудувати новими висотками на 37 тисяч населення. На аеродромі одночасно працювали два підприємства – «Авіаспортклуб» та «Універсал-Авіа». І саме їхні співробітники бунтували проти закриття аеродрому.

Металевий паркан навколо території аеродрому «Заводське»

Пристрасті щодо захисту аеродрому «Заводське» нині трохи затихли. Летовище зараз не працює, а рік тому територію обнесли новим парканом. Влітку ж 2021 року вже ексвіцепрем’єр Криму Євген Кабанов, заявляв, що будівництво розпочнеться в 2022 році.

«Перед новим 2020-м роком, навколо території було зведено паркан у паркані. Ми цю інформацію передали главі республіки в особистих повідомленнях, за що я поплатився. На мене повісили розголошення конфіденційної інформації та звільнили за статтею», – зазначив голова профспілкової організації «Універсал Авіа» Дмитро Скрипніченко.

Дмитро Скрипніченко, голова профспілкової організації «Універсал Авіа»

Та, як каже Дмитро, нещодавно ситуація дещо змінилась. Євгена Кабанова підозрюють у корупції на будівництві водогону і він під слідством, а його протеже, директор «Універсал Авіа» Борис Перекрьостов звільнений. Будівництво ж на летовищі тимчасово заморозили. Сам Дмитро – відновився на посаді.

І автомагістралі також...

Через село Зарічне, що у Сімферопольському районі, підконтрольна Кремлю влада Криму хоче прокласти нову трасу Сімферополь – Ялта. Автомагістраль має пройти прямо через житлові будинки. Під знищення потрапляють пів сотні приватних садиб. Втрачати свої будинки, які люди самостійно будували і в яких виросли їхні діти, тут не хочуть, тому місцеві й записали звернення до Путіна.

«Чиновник, який перебуває при владі, через свої корисливі інтереси та корупційні схеми може підписати будь-який папірець. Після цього ФСБ у наручниках, або добровільно-примусово відправляє його у відставку. Та раніше підписаний папірець залишається чинним і продовжує діяти. А простий народ, прості люди не можуть нічого цьому заподіяти», – зазначив невдоволений житель села Зарічне під час запису відео для Володимира Путіна.

Краєвид – село Зарічне

Селяни пропонували кілька альтернативних варіантів, як прокласти дорогу – та їх не почули. Підконтрольна Росії влада, свої дії виправдовує тим, що так простіше будувати і буде зручніше туристам.

«Інших варіантів, на жаль, немає. Все одно дорога потрібна. Люди все розуміють. Все одно інакше провести її неможливо», – прокоментував підконтрольний Росії очільник Добровської сільради Олег Литвиненко.

Ми нещодавно навідались у село Зарічне. Будівельної техніки тут ще немає, та люди кажуть, що у відчаї.

– Обіцяють лише виселити нас. Лише три місяці дають нам на виселення. А куди – то вже не їхня справа.

– Житло нам ніхто ніяке не пропонує, лише земельні ділянки.

– Чула, що обіцяють гроші. Але хай собі заберуть ті гроші. Якби обіцяли житло – то я ще розумію, а то що на ті гроші купиш? Ще й невідомо, які будуть ті гроші.

– Це в голові не вкладається – знести село, повністю знести село. Проблема в тому, що вже заряджені гроші, вони вже розподілені по кишенях, і цей потяг не зупинити.

– Нічого ми не зможемо з цим зробити. Як ми б не боролися, кому б ми не писали, хоч і президенту, – скаржилися жителі села Зарічне.

Стопкадр з відео, де жителі села Зарічне просять Володимира Путіна врятувати село від знесення

Кримський політик і голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров такі звернення до Путіна вважає принизливими. Каже, за часів української влади в Криму у людей було більше свободи і подібних відеопрохань не було.

Кримчани за України у такому вірно-підданському дусі не звертались до влади
Рефат Чубаров

«Я не пам’ятаю жодного випадку до російської окупації Криму, щоб жителі Криму використовували подібну форму звернень. Не можна було навіть уявити, щоб кримчани у такому вірно-підданському дусі зверталися до влади. Я вважаю, що це виключно російська знахідка, яка перейшла на окуповану українську землю. Треба ж мати хоч якесь почуття гідності, тому мені шкода цих людей. Ця форма принижує, а я не хочу, щоб люди самі себе принижували», – прокоментував Крим.Реалії голова Меджлісу Рефат Чубаров.

Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу

Російський політолог Ігор Ейдман, вважає, що кримчани таку практику перейняли у росіян.

Коли люди пишуть «чолобитні» – вони сподіваються на милість царя
Ігор Ейдман

«Коли люди пишуть «чолобитні» й будь-які інші подібні звернення – вони сподіваються на милість царя. А це означає, що вони безпечні для влади, вони цілком лояльні до влади. Тож це цілком вписується в нинішню політику держави», – зазначив у коментарі Крим.Реалії російський політолог з Німеччини Ігор Ейдман.

Ігор Ейдман, російський політолог з Німеччини

Проросійський блогер Олександр Горний, через можливу забудову Коктебелю у 2017 році, сам брав участь у записі відеозвернення до президента Росії. Чоловік каже, що люди просять президента, бо відчувають себе підданими, а Путіна сприймають як царя.

Багато наших співгромадян сприймають Путіна як «царя-батюшку»
Олександр Горний

«Путін – це не просто президент. Я про себе його називаю «цар-батюшка». Так історично склалося і хочемо ми цього чи ні – багато наших співгромадян теж сприймають його, як «царя-батюшку», до якого можна звернутися з «чолобитною». І якщо ти достукаєшся і «цар-батюшка» тебе почує – то він справді може тобі допомогти», – пояснив свою позицію блогер із Коктебеля на «Эхо Москвы» Олександр Горний.

Олександр Горний, блогер із Коктебеля

Найгостріша проблема – це нестача води. Мешканці різних сіл просять дати їм воду і теж записували відеозвернення. Приміром, жителі села Аромат Бахчисарайського району живуть біля двох річок, але потерпають від дефіциту води і відсутності водопроводу.

«Останні два роки у нас немає води, а ми живемо у гирлі річок Коккозка та Бельбек. Живучи біля води – ми живемо без води. Протягом п’яти років ми збирали підписи, зверталися до місцевої влади, але чули лише обіцянки. Ви – остання надія, ми чекаємо від вас допомоги», – так благали про допомогу на відеозверненні до Путіна жителі села Аромат.

Свої звернення жителі Аромата записували ще у грудні 2020 року. Та до цього часу водопровід у людей так і не з’явився. Поки що ситуація більш-менш стабілізувалась лише за рахунок опадів і наповнення річок.

Краєвид – село Аромат

Більшість звернень до Путіна залишаються непоміченими. І, відповідно, жодних наказів Кремль для місцевих чиновників не дає. Але найбільш резонансні, для підтримки позитивного іміджу Путіна, все ж можуть мати успіх, вважає Ігор Ейдман.

«Люди сподіваються, що вони виграють, як у лотерею. Ось, приміром, коли люди купують лотерейний квиток, вони ж чудово розуміють, що у переважної більшості людей немає жодних шансів на виграш. Але вони все одно сподіваються, що саме їм пощастить, що саме вони виграють», – прокоментував Крим.Реалії російський політолог з Німеччини Ігор Ейдман

За нашим моніторингом, стосовно жодного з опублікованих звернень немає цілком позитивного вирішення проблеми. Немає і публічних реакцій Путіна на них.

Щодо тих місць, де ситуація хоч якось вирішується на користь кримчан – це результат наполегливості й рішучості людей, а не реакції зверху.