Чи стане Ясинувата центром боротьби за «владу» між бойовиками?

Бойовики Олександр Ходаковський (ліворуч), Павло Губарєв (праворуч), Олександр Захарченко (в центрі)

Ясинувата – в минулому один з найбільших залізничних вузлів України. Зараз – це прифронтова територія, яка перебуває під контролем бойовиків угруповання «ДНР», яке в Україні визнане терористичним. Півтора року тому місцеві жителі підняли бунт проти нав’язаного їм «мера» Павла Губарєва. Чи стане Ясинувата вузлом нової кризи в окупації і чим живуть місцеві зараз – ексклюзивний репортаж програми «Донбас.Реалії».

Захоплене місто Ясинувата впритул розташоване до лінії фронту – усього в двадцяти кілометрах від окупованого Донецька. Але їхати сюди доводиться в об’їзд, з боку Макіївки, тому що коротший шлях надто небезпечний. За твердженням місцевих жителів, до таких населених пунктів, як Макіївка, Батман, подекуди долітає відлуння війни, проте в цілому вони вважають, що це більш-менш безпечний маршрут.

Ясинувата до війни – великий залізничний вузол

До війни Ясинувата була одним з найбільших залізничних вузлів України. Зараз тут курсують лише декілька приміських пасажирських поїздів. І один, як жартують місцеві, «міжнародний» – до Луганська.

«Залізна дорога працює. Ніби кажуть, що неповний робочий день, але працює», – розповідає місцева жителька.

Ясинувата, Донецька область

До так званої «торгової блокади» через станцію «Ясинувата» залізницею йшли практично всі вантажі в сторону української столиці. Прифронтове місто було «ласим шматком» для угруповання «ДНР», яке визнане в Україні терористичним. Але тут були свої «господарі», зауважують експерти.

У кого зброя в руках, той і «влада». В даному випадку – у батальйону «Восток». Ясинувата традиційно входить до сфери впливу Ходаковського
Віталій Сизов

«Формально – це «ДНР», неформально – у кого зброя в руках, той і «влада». В даному випадку – у батальйону «Восток». Ясинувата традиційно входить до сфери впливу Ходаковського, «Патріотичних сил Донбасу», «польового командира», – каже аналітик «Донецького інституту інформації» Віталій Сизов​.

Бойовик Ходаковський не приховував, що обклав «даниною» кожен вагон з вугіллям і металом, що проходить через місто.

«Ми комерційні вантажі, які після першого «Мінська» почали курсувати між Україною, Горлівкою і Донецьком, обклали певним «митом», і всі гроші до копійки, які збиралися, йшли до ясинуватського «бюджету», – заявив Олександр Ходаковський в ефірі одного з телеканалів, підконтрольного бойовикам.

Такою «автономністю» були незадоволені в Донецьку. Але, як відібрати місто у «опозиційного» «польового командира», не знали. У 2016 році ватажок угруповання «ДНР» Олександр Захарченко вирішив розіграти хитру комбінацію: стравити двох своїх супротивників, Ходаковського і Губарєва.

У 2014 році Павло Губарєв став так званим «народним губернатором» Донецької області.

Пізніше був заарештований СБУ, але у травні того ж року його обміняли на полонених офіцерів «Альфи». У нову конфігурацію влади угруповання «ДНР» Губарєв не вписався, проте видав книгу мемуарів і активно критикував Захарченка.

Павло Губарєв

Тим не менше, в Ясинуватій про Губарєва згадують неохоче. Дехто з жителів навіть не пам’ятає, хто він такий.

«Колись чула, але негарні речі про нього. Його сюди не пустили, тут мітингували проти нього – так, це було», – пригадує жителька Ясинуватої.

«Він хотів тут «мером» бути. Як би ж то. А йому не дали!», – розповідає місцевий житель.

В Губарєва не вийшло стати «мером» Ясинуватої. А угруповання «ДНР» отримало в місті першу масову акцію протесту. На ній Губарєву скандували «Їдь звідси» та висували претензії щодо того, чому його не було в Ясинуватій, коли там відбувалися бойові дії.

«Це, до речі, показало слабкість влади «ДНР», тому що вони не змогли його призначити. Його місцеві (зрозуміло, що з подачі Ходаковського) вигнали», – розповідає аналітик Віталій Сизов.

Загострення бойових дій

Стратегічно важливе місто залишилося під контролем батальйону бойовиків «Восток». Але вже навесні 2017 року залізничний трафік вантажів через станцію припинився. Заробітку в місцевих стало ще менше.

«Був найбільший вузол. А тепер, не знаю. Молодь йде звідти», – жаліється місцевий житель.

Пенсіонери теж скаржаться. І прислухаються до розкатів вибухів.
«Коли м'яко – значить це поруч. А коли «бум» і трясеться земля – це значить, б'є назад, сюди», – розповідає жителька Ясинуватої.

20 грудня, під час останнього загострення, житлові квартали Ясинуватої дуже постраждали від артилерійського обстрілу. Таких руйнувань тут не було вже два роки, розповідають місцеві жителі.

Наслідки артобстрілу в Ясинуватій

«Миттєво, відразу – спалах над десятим будинком. Такий яскравий! Ми в коридор вибігли. А потім почалося – балкон у нас завалило, а потім кухня, тому вже почали вискакувати хто в чому», – каже жителька Ясинуватої Лариса Іванівна.

Наслідки обстрілу в Ясинуватій

Жінка продовжує: людей у місті стало набагато менше, так само зменшилась кількість машин.

Підконтрольна угрупованню «ДНР» Ясинувата опинилася між двох вогнів: поблизу лінії фронту і на вістрі конфлікту серед бойовиків. Місто-анклав Ходаковського може стати полігоном збройного протистояння, припускають аналітики.

«Він сподівається отримати владу, є озброєні люди, які його підтримують. І він може стати главою «військового путчу», – розповідає аналітик «Донецького інституту інформації» Віталій Сизов.