Доступність посилання

ТОП новини

Американські гвинтівки для українських снайперів. Чи ефективні вони проти російської зброї?


Український снайпер
Український снайпер

Адміністрація Дональда Трампа схвалила продаж Україні снайперських систем. Рішення оприлюднили 21 грудня. Але американські гвинтівки українські військові вже використовують на Донбасі. Про специфіку цієї зброї і про те, що відіграє вирішальну роль в снайперському поєдинку на передовій, журналістам проекту Радіо Свобода Донбас.Реалії розповів український снайпер.

Звичайний рядовий з автоматом в руках – так починалася його війна на Донбасі.

«Лежу за великою тополею, по мені лупить снайпер, а я не можу від нього навіть сховатися. Я не бачу його. Тільки чую. І тоді я зрозумів, що таке автомат на цій війні, що для мене це непотрібна річ», – каже військовий Юрій.

Український снайпер на завданні
Український снайпер на завданні

З того часу Юрій не розлучається зі снайперською гвинтівкою. Таких, як він, називають контрснайперами. Стрілець спеціально приїжджає на позиції українських військових, коли їх обстрілюють ворожі снайпери.

«Лежимо, спостерігаємо, з’явилася ціль. Я підходжу до гвинтівки. Забираю і працюю», – розповідає снайпер.

Юрій, снайпер
Юрій, снайпер

Юрій погодився показати журналістам Донбас.Реалії, як працює на фронті. Пояснює: найголовніше – маскування, адже снайпер полює на снайпера.

«У мене був такий рекорд, я навіть не хочу його озвучувати, тому що не вірять, але я влучив. Є в «Азові» такий «Швед», він коли побачив, як я влучив на три тисячі (метрів – ред.), каже: ти, напевно, професіонал. Кажу: ні, я просто фартовий», – розповідає Юрій.

Сучасна снайперська зброя

Донбас.Реалії вирішили з’ясувати, які ж можливості має сучасна снайперська зброя. І завітали до тиру, де зібрані екземпляри гвинтівок ще від старої радянської «мосінки» і до сучасної далекобійної зброї.

Гвинтівка Мосіна пройшла і Першу, і Другу світові війни. Навіть зараз, через століття, ця «трьохлінійка» – на озброєнні української армії.

Гвинтівка Мосіна
Гвинтівка Мосіна

«Виробництво 1943 року. Використовувати таку зброю для сучасних бойових дій теоретично можна, але не як снайперську», – зазначає експерт зі снайпінгу Тарас Олійник.

Стару радянську зброю намагалися модернізувати в «Укроборонпромі», але тільки зовні. На гвинтівку встановили новий приціл, зробили регульований приклад. Але точність стрільби насамперед залежить від якості ствола.

«Виробництво 1937-го року. В американському ложі (частина гвинтівки — ред.) зверху встановлено американський приціл. Головна проблема цих гвинтівок – це стволи. Їх не виготовляють, це стволи, які були встановлені ще в ті роки. Відповідно на них уже чималий настріл (вичерпаний ресурс ствола – ред.), вони нагадують швейцарський сир зсередини», – розповідає Олійник.

Експерт зі снайпінгу Тарас Олійник показує гвинтівку
Експерт зі снайпінгу Тарас Олійник показує гвинтівку

Ще одна гвинтівка, яку видають українським снайперам, – снайперська гвинтівка Драгунова.

«Це непогана гвинтівка точної вогневої підтримки. Тобто коли треба вести швидкий і точний вогонь в умовах загальновійськового бою, на дистанціях 500–600 метрів. Тоді це називалося «піхотний снайпер». Тобто йде великий бій, там десь лава ворога наступає і треба знищувати командирів – ось для цього робилася така гвинтівка», – каже Тарас Олійник.

Снайперська гвинтівка Драгунова
Снайперська гвинтівка Драгунова

В сучасних снайперських дуелях усе вирішують відстань і точність. Якщо СВД стріляє на півкілометра, то гвинтівки російських снайперів б’ють на дистанцію втричі довшу.

Гвинтівки, якими користуються російські снайпери
Гвинтівки, якими користуються російські снайпери

Гвинтівки, якими користуються російські снайпери
Гвинтівки, якими користуються російські снайпери

Гвинтівки, якими користуються російські снайпери
Гвинтівки, якими користуються російські снайпери

Ціна стрільби для снайперів – власне життя. Гвинтівку «Ремінгтон» Юрій купив за свої гроші. Оптичний приціл подарували волонтери.

«За нормальними цінами десь близько десяти тисяч доларів. Оптика коштує сьогодні близько п’яти тисяч доларів», – каже Юрій.

Рішення США про продаж зброї Україні

Цього тижня Держдепартамент США схвалив комерційну ліцензію на експорт в Україну снайперських систем «Барретт M107A1».

Снайперські системи «Барретт M107A1», які адміністрація США дозволила продавати Україні
Снайперські системи «Барретт M107A1», які адміністрація США дозволила продавати Україні

Експерт зі снайпінгу Тарас Олійник показує, як працює аналогічна гвинтівка такого ж калібру. Від ударної хвилі піднявся навіть сніг. А що ж з мішенню? Плиту від бронежилета третього класу куля просто розбила на дві частини.

Відстріляли в тирі і гвинтівки меншого калібру. Відстань хоч і 100 метрів, але різниця в кучності стрільби очевидна.

«Оці три постріли – це гвинтівка СВД. А тут ми маємо чотири постріли із сучасної гвинтівки 38-го калібру «Лапуа Магнум». І це ще я не дуже старався. Гвинтівка стріляє набагато кучніше насправді», – демонструє Юрій.

Експерт зі снайпінгу Тарас Олійник показує, як працює гвинтівка
Експерт зі снайпінгу Тарас Олійник показує, як працює гвинтівка

Наявність цих снайперських гвинтівок дасть можливість нейтралізувати снайперів, які є у росіян
Деніел Кочіс

«У вас лінія фронту проходить дуже близько на Донбасі – і наявність цих снайперських гвинтівок дасть можливість нейтралізувати снайперів, які є у росіян – на їхньому боці, за лінією розмежування», – зауважує політичний аналітик Heritage Foundation Деніел Кочіс.

США дали можливість Україні отримати летальну зброю на 41 мільйон доларів.

Це новітні системи. І дуже важливо, що вони відповідають стандартам НАТО
Деніел Кочіс

«На цю суму можна поставити значний обсяг зброї. Важливо, що експортний дозвіл надає право лише на закупки, тобто не йдеться про те, що США дадуть ці озброєння Україні безкоштовно, країна повинна їх придбати. Це новітні системи. І дуже важливо, що вони відповідають стандартам НАТО», – зазначає політичний аналітик Heritage Foundation Деніел Кочіс.

Деніел Кочіс, політичний аналітик Heritage Foundation
Деніел Кочіс, політичний аналітик Heritage Foundation

Тепер Україна зможе закупити в Америки більше ніж три тисячі гвинтівок «Барретт». А значить – озброїти український снайперів якісною далекобійною зброєю.

ПОВНИЙ ВИПУСК ПРОГРАМИ «ДОНБАС.РЕАЛІЇ»:

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG