Ізоляція ОРДЛО: чому бойовики блокують роботу КПВВ і що думають про це жителі в окупації

Бойовики ОРДЛО заявили, що відкривати КПВВ поки не планують (ілюстраційне фото)

Угруповання «ЛНР» та «ДНР» зірвали відкриття КПВВ на Донбасі. З 10 червня Україна вирішила частково відновити пропуск людей, але бойовики зробити це відмовилися. Чим обернулася для жителів окупованого Донецька ця фактично ізоляція і чи втримає їх від поїздок страх заразитися коронавірусом? Про це – у матеріалі журналістів спеціального проєкту Радіо Свобода «Донбас Реалії».

Вранці 10 червня Україна відкрила два пункти пропуску на частину окупованої території Донбасу – «Мар’їнка» в Донецькій області та «Станиця-Луганська» на Луганщині. Але вони так і не запрацювали.

«Ми згодні на все – пустіть нас!», – кричали люди біля КПВВ.

Працювати КПВВ повинні були щодня з 11:00 до 14:00. Планували запускати за пріоритетними списками. Але як обрати – чия причина важливіша?

Люди хочуть почути фактаж – коли і як це буде відбуватись
Віолетта Артемчук


«Найбільший запит зараз від людей: вони хочуть почути фактаж – коли і як це буде відбуватись. Нам називають причини, через які люди збираються повернутись. Як поділити, кого пустити першим – жінку, яка робила хіміотерапію у Донецьку, і вона вже два місяці, коли треба полежати і відпочити, винаймає якийсь куток і вимушена увесь день ходити, щоб тільки прийти вночі поспати. Чи причина, коли пенсіонери не можуть потрапити до свого городу, з якого вони живуть цілий рік?» – розповідає координатор «гарячої лінії» ГО «Донбас СОС» Віолетта Артемчук.

Щоб пройти пункт, треба обов’язково бути в масці, дотримуватися дистанції і погодитися на двотижневу самоізоляцію. Всім, крім абітурієнтів.

Черга на КПВВ «Мар’їнка», 10 червня 2020 року

Ми виключили дітей, які будуть їхати на складання ЗНО, з переліку осіб, які мають проходити обов’язкову обсервацію чи самоізоляцію
Інна Голованчук


«Ми виключили дітей, які будуть їхати на складання ЗНО, з переліку осіб, які мають проходити обов’язкову обсервацію чи самоізоляцію. Тому що кількість цих дітей не буде впливати на загальну епідеміологічну ситуацію», – зазначила заступниця міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Інна Голованчук.

Як бути з пенсіонерами – поки незрозуміло. Можливо, придумають якісь мобільні точки «Ощадбанку» прямо на КПВВ, щоб не треба було шукати місце для двотижневої ізоляції. Але це поки тільки припущення.

«В «Ощадбанку» одразу сказали, що у них – два моменти, які найбільше хвилювали людей. Це прострочені картки, які мали певний термін дії і протягом цього карантину не були замінені. Вони продовжили всі картки до 1 вересня, тобто вони не втрачають своїх технічних властивостей. І другий такий важливий крок – це проходження ідентифікації про те, що вони залишили це до 1 вересня так само», – каже Інна Голованчук.

Інна Голованчук

Загалом відкриття КПВВ – складна, багатоетапна процедура. Відповідно до статистики, до карантину щомісяця лінію розмежування перетинали більше від мільйона осіб. Для порівняння: за квітень КПВВ пройшли всього близько 100 людей, хоча причин для перетину – не зменшилося.

Чому бойовики блокують роботу КПВВ?

Вранці 10 червня українська сторона, як і було обіцяно, пропустила через лінію розмежування автомобіль, але через певний час він повернувся. Бойовики в окупованому Донецьку і Луганську заявили: зі свого боку відкривати КПВВ поки не планують. І незважаючи на довжелезні черги з обох боків лінії розмежування – бойовики нікого не впускають і не випускають.

Так на КПВВ в Мар'їнці починався пропуск людей

«Контрольно-пропускні пункти на «кордоні» з Україною продовжать залишатися закритими з метою «державної безпеки» до особливого «розпорядження» голови «ДНР» Дениса Пушиліна», – заявили на телеканалі бойовиків.

У бойовиків є своє пояснення, мовляв, епідеміологічна ситуація в Україні «погана».

«Ми припускаємо, що Україна навмисно занижує або приховує цифри інфікованих і хворих, не показує всю свою епідемічну ситуацію та у зв’язку з цим ми поки не можемо відкрити «кордон» з Україною», – заявляють представники незаконного збройного формування у Донецьку.

КПВВ «Мар’їнка», 10 червня 2020 року

Та й взагалі повідомлення України про початок пропуску в угрупованнях «ЛНР» і «ДНР» назвали «провокацією».

Відкриття КПВВ: що думають жителі ОРДЛО?

Попри заяви окупаційних «чиновників», в соцмережах обговорюють, що нібито бойовики просто чекають, коли відкриють кордон з Росією, щоб абітурієнти не поїхали вступати в українські ВНЗ. Насправді ж більшість донеччан з нетерпінням очікують відкриття КПВВ.

«Звичайно, чекаю, щоб могли з родичами спілкуватися. У мене в Україні – і сестри, і брати, я не можу з ними спілкуватися. Я навіть на цвинтар не можу просто поїхати», – каже жителька окупованого Донецька.

«У мене в Україні – і сестри, і брати, я не можу з ними спілкуватися»

«У мене будинок на тій стороні, дочка, онуки, мені треба туди їхати», – каже жінка.

«Мені потрібно поїхати зробити документи в паспортному столі», – додала жінка.

«Мені потрібно поїхати зробити документи»

«Звичайно, я – пенсіонерка, крім того, у мене брат там», – зазначила літня жінка.

«У нас там батьки – в Дніпропетровську», – розповіла дівчина.

«У нас там батьки – в Дніпропетровську»

І заразитися коронавірусом, на який посилаються бойовики, донеччани не бояться.

«Я – ні, нічого не боюся», – каже жінка.

«Це питання цікаве, тут треба міркувати довго: є коронавірус взагалі чи ні», – відповів донеччанин.

«Тут треба міркувати довго: є коронавірус взагалі чи ні»

«Ні, не боюся, чесне слово, не боюся», – каже жінка.

«Не боюся, я віруюча», – відповіла літня жінка.

«Вовка боятися – в ліс не ходити», – сказала жінка.

«Вовка боятися – в ліс не ходити»

Щодня об 11:00 ранку Україна відкриває КПВВ, але бойовики заблокували прохід протитанковими «їжаками». І донині немає жодної інформації – коли угруповання почнуть пропускати людей.

ДИВІТЬСЯ ПОВНИЙ ВИПУСК ПРОГРАМИ «ДОНБАС.РЕАЛІЇ»: