Коронавірус та Україна: головні новини станом на зараз і відповіді на питання читачів

Ще чотири людини одужали після коронавірусу в Україні

Українці, які хочуть із Польщі повернутися додому до закриття кордону. Пропускний пукт Корчова. 27 березня 2020 року

Зеленський закриває державний кордон

До кінця 27 березня Україна має повністю закрити державний кордон та припинити всі пасажирські перевезення. Принаймні, так каже президент Володимир Зеленський. Про громадян України, які залишилися за кордоном, мають дбати дипломатичні представництва та українські діаспори.

Чотири людини одужали

Минулого тижня ми розповідали про чернівчанина, який першим на території України поборов COVID-19. Тепер одужали ще чотири людини. Загалом станом на ранок 27 березня в Україні зафіксували 218 випадків COVID-19, п’ять людей померли внаслідок ускладнень від коронавірусної інфекції.

Захворів керівник поліції Києва

Голова київського управління Національної поліції Андрій Крищенко захворів на COVID-19. Разом з ним коронавірус підхопили троє поліцейських та курсант. Головний поліцейський столиці та члени його родини останнім часом за кордоном не були, зазначають у МВС.

Питання від читачів: Чи можна заразитися коронавірусом через повітря, якщо поруч пройшов носій вірусу, який «не кашляв, не чхав, а просто подихав біля тебе»?

Відповісти на це питання нам допоможе кандидат біологічних наук, старший науковий спiвробiтник Лабораторії імунології і вірусології Інституту педіатрії, акушерства та гінекології Борис Донськой.

«Можна, якщо він був на відстані меншій двох метрів. Якщо це було на вулиці у теплу погоду, то ймовірність майже нульова. Якщо ж у транспорті чи в приміщенні, ймовірність вже є. Якщо він був у масці –ймовірність набагато менша. Тобто, ймовірність є, на жаль», – каже фахівець.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Права і свободи українців у надзвичайній ситуації

Ще одне питання від читачів: Як можна зробити вакцину, якщо вірус весь час мутує?

Знову даємо слово Борису Донському: «Це непросте питання. Виготовляти вакцину можна, навіть якщо коронавірус мутує. Але все ускладнюється тим, що треба знайти в геномі й антигенах цього вірусу так зване ядро, яке найменше змінюється. Тобто він буде мутувати й далі, однак певне патогенне ядро треба знайти і саме до нього спрямовувати розробку щеплень. Те саме роблять із грипом».

Більше відповідей на Ваші питання – у нашому ефірі:

У Вас теж є питання про COVID-19? Пишіть нам на пошту Radiosvoboda@rferl.org