ЄСПЛ визнав неефективним розслідування в РФ вбивства Нємцова

Фото і квіти з місця народного меморіалу Бориса Нємцова у Москві

Європейський суд із прав людини визнав загалом неефективним розслідування вбивства в Росії опозиційного політика Бориса Нємцова. Про це йдеться в опублікованому 11 липня рішенні ЄСПЛ, ухваленому за позовом дочки політика Жанни Нємцової до російської влади.

Суд одноголосно ухвалив, що було порушення статті 2-ої Європейської конвенції про права людини, в якій йдеться про право на життя.

Суд у Страсбурзі ухвалив, що слідство в Росії не намагалося з’ясувати належним чином, хто міг організувати і замовити вбивство Бориса Нємцова. Також, на думку суду, не було досліджено припущення про можливий політичний мотив вбивства і можливу причетність до злочину певних державних посадових осіб.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Перед убивством Нємцова за ним стежили ті ж співробітники ФСБ Росії, що за Навальним – розслідування

ЄСПЛ вирішив, що російська влада повинна виплатити Жанні Нємцовій 20 тисяч євро як компенсацію моральної шкоди.

За словами правозахисника Вадима Прохорова, який протягом кількох років був адвокатом Бориса Нємцова, а зараз разом із Ольгою Михайловою представляє інтереси Жанни Нємцової в ЄСПЛ, рішення суду за позовом про розслідування в Росії вбивства опозиційного політика «має фундаментальний характер» і «абсолютно символічне значення». «Це справді свідчення того, що Європейський суд сприйняв аргументи сторони захисту», – наголосив Прохоров у розмові з «Німецькою хвилею».

Бориса Нємцова застрелили пізно ввечері 27 лютого 2015 року за сотню метрів від Кремля.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: День народження Нємцова і злочини режиму Путіна

Суд визнав винними і засудив до тривалих термінів ув’язнення п’ятьох уродженців Чечні, серед яких були офіцери силових структур. Це Заур Дадаєв (безпосередній виконавець убивства), брати Анзор і Шадід Губашеви, Темірлан Ескерханов і Хамзат Бахаєв. Замовників вбивства досі не встановили.

Соратники і близькі Нємцова розкритикували розслідування, багато хто з них впевнений у причетності до вбивства керівництва Чечні чи Росії.

У березні 2022 року, незабаром після повномасштабного вторгнення в Україну, Росію виключили з Ради Європи. 16 вересня вона офіційно перестала бути країною-учасницею Європейської конвенції з прав людини. Російська влада ухвалила закон про невиконання рішень ЄСПЛ.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: 8 років від дня загибелі Нємцова. У Росії проходять акції його пам’яті на тлі посиленої присутності поліції