Данілов: РНБО запроваджує санкції щодо Гужви і подружжя Шаріїв

Олексій Данілов повідомив про нові санкції за результатами засідання РНБО

Рада національної оборони вирішила запровадити санкції щодо Ігоря Гужви, відомого в першу чергу як головний редактор проросійського інтернет-видання «Страна.уа», а також проти антиукраїнського блогера Анатолія Шарія і його дружини Ольги, яка допомагає йому в його діяльності, повідомив на брифінгу після засідання РНБО її секретар Олексій Данілов.

«Сьогодні ми запропонували санкції відносно Гужви Ігоря Анатолійовича і безпосередньо афілійованих із ним юридичних осіб. У даному списку ще дві фізичні особи, які безпосередньо афілійовані з Ігорем Анатолійовичем і займаються протиправною діяльністю на території нашої країни, – Шарій Ольга Олексіївна і безпосередньо Шарій Анатолій Анатолійович», – сказав він.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Біографія пропагандиста: хто такий насправді Анатолій Шарій

Крім того, як нових підсанкційних Данілов назвав ТОВ «Ласмак», яке, за його словами, володіє медійними ресурсами Гужви, ТОВ «Маджері» і ТОВ «Смарт медіа мережа» (ймовірно, секретар РНБО обмовився, компанії з такою назвою в реєстрах немає, але є схожі назви), а також фізичних осіб, які зареєстровані як бенефіціари чи керівники перших двох із цих компаній: Солнцеву Ганну Володимирівну (за повідомленнями, вона дружина Гужви) і Лукашину Любов Юріївну.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Страна»: популярне і проросійське медіа в Україні

Також у списку Бондаренко Алла Іванівна – за даними реєстрів, вона є керівником ТОВ «Інформаційне агентство «Шарій.нет».

«Відносно цих перелічених осіб і юридичних осіб введено повний пакет санкцій», – заявив Олексій Данілов.

Пізніше в перебігу брифінгу, відповідаючи на запитання про причини санкцій щодо Гужви і його активів, він повідомив, що це рішення ухвалене на підставі документів, які має Служба безпеки України і про які вона доповіла на засіданні РНБО.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: РНБО запровадила санкції проти Деркача – Данілов

СБУ, зі свого боку, окремо повідомила, що саме за її пропозицією була ухвалена низка нинішніх санкцій, зокрема щодо «проросійських пропагандистів».

«Зокрема, РНБО прийняла рішення запровадити персональні санкції до 4 фізосіб, серед яких Анатолій та Ольга Шарії, Ігор Гужва. Також санкції вводяться до 4 компаній, що пов’язані з інтернет-ресурсами, які прямо чи опосередковано координуються цими громадянами та ведуть системну антиукраїнську пропаганду», – мовиться в повідомленні.

Санкції набудуть чинності після того, як їх введе в дію своїм указом президент Володимир Зеленський.

СБУ також навела слова про це свого голови Івана Баканова: «Сьогоднішнє рішення є логічним продовженням тих заходів, які ми здійснили раніше для захисту українського інформпростору. Повторюся: Служба безпеки чітко розмежовує свободу слова і наступ на державність та суверенітет України. Наш обов’язок – захищати державну безпеку у всіх її проявах: від інформаційної складової до передової на сході».