Міністри країн ЄС не домовилися про план порятунку економіки в часи коронавірусу

Головна перепона в перемовинах стосується випуску європейських боргових паперів, так званих коронабондів

Міністри фінансів країн Європейського союзу не змогли домовитися про план порятунку економіки європейських країн у часи коронавірусу.

«Після 16 [годин] дискусій ми наблизилися до угоди, але ми ще не там», – заявив президент Єврогрупи Маріо Центено у Twitter.

За його словами, обговорення продовжать 9 квітня.

Міністри почали переговори 7 квітня у режимі відеоконференції. За словами Центено, представники країн ЄС обговорюють «мережу безпеки» вартістю у пів трильйона євро (близько 540 мільярдів доларів).

Головна перепона в перемовинах стосується випуску європейських боргових паперів, так званих «коронабондів». Деякі південні країни з великими боргами, зокрема Італія та Іспанія, вимагають європейської солідарності та розподілу боргового навантаження всередині єврозони.

Багаті країни, включно з Німеччиною, Нідерландами, Австрією та Фінляндією, відмовляються розділяти суверенний борг окремих держав, побоюючись, що їхні платники податків припинять допомагати більш бідним країнам ЄС.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: ​Одужати від коронавірусу і не збанкрутіти: Європа витрачає трильйони євро

Берлін та його союзники хочу активувати Механізм європейської стабільності (ESM), який допоможе країнам із проблемами залучити кошти на боротьбу з пандемією. Італія та Іспанія виступають проти ESM, який був створений під час боргової кризи у єврозоні у 2012 році, оскільки ця кредитна програма має жорсткі умови.

Багатші країни припускають, що ці умови можуть послабити через кризу.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Тривога літає в повітрі. Про карантин у Франції