МЗС: учасники Мінського процесу не досягли консенсусу з приводу Консультативної ради з ОРДЛО

Кулеба заперечив інформацію про те, що ідею Консультативної ради «зарубала» Німеччина

Учасники Мінського процесу не досягли консенсусу з приводу Консультативної ради з ОРДЛО, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв’ю «РБК-Україна».

«Правда полягає у тому, що не було досягнуто консенсусу з усіма учасниками процесу з приводу Консультативної ради», – сказав Кулеба.

Він заперечив інформацію про те, що ідею Консультативної ради «зарубала» Німеччина.

«Є тільки один тренд: Україна наполягає, що вона не буде вести прямі переговори з представниками так званих «ДНР» і «ЛНР», – наголосив міністр.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Пропозиції Єрмака щодо учасників мінських переговорів: кого заплутає Київ?

Кулеба запевнив, що «ніякої таємної дипломатії» під час переговорів по Донбасу немає.

«Ми всі прекрасно розуміємо, що наші російські співрозмовники дуже талановиті у «разводняці». [канцлер Німеччини Анґела] Меркель або [президент Франції Емманюель] Макрон можуть поговорити з [президентом Росії Володимиром] Путіним, [президент України Володимир] Зеленський може поговорити з Путіним, [заступник голови Кремля Дмитро] Козак може поговорити з [головою Офісу президента України Андрієм] Єрмаком, [радник Меркель Ян] Хеккер може поговорити з Козаком. Але це не означає, що хтось за чиєюсь спиною про щось домовляється. Коли мова доходить до рішень, то жодні рішення, які б стосувалися України, без України, звичайно, прийняти неможливо», – підкреслив голова МЗС.

11 березня на зустрічі Тристоронньої контактної групи в білоруському Мінську було домовлено на зустрічі 25 березня підписати рішення про створення так званої «консультативної ради». Офіційно документи зустрічі не були оприлюднені. Їх 13 березня опублікувало видання «Дзеркало тижня».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Війна і підготовка нового відведення військ. Хто і кого розводить?

В опублікованому документі, зокрема, йшлося про те, що в так званій «консультативній раді» мають вести переговори повноважні представники України, з одного боку, і її окремих районів у Донецькій і Луганській областях, із іншого, а Росія стає спостерігачем разом із Німеччиною, Францією та ОБСЄ. На думку критиків, це означає визнання суб’єктності незаконних збройних сепаратистських угруповань «ДНР» і «ЛНР», підтримуваних і скеровуваних Росією і визнаних в Україні терористичними, а також визнання кремлівської тези про «внутрішній конфлікт» в Україні, бо Росія зі сторони переговорів із Україною перетворюється лише на стороннього спостерігача.

25 березня засідання ТКГ відбулося у форматі відеоконференції, і рішення про створення «консультативної ради» все ж не ухвалювалося.