У Росії вирішили не вносити науковий центр «Меморіал» до списку «іноземних агентів»

Позаторік у Росії оголосили «іноземним агентом» Радіо Вільна Європа – Радіо Свобода і сім його проектів

Міністерство юстиції Росії вирішило не вносити міжнародний науковий центр «Меморіал» до реєстру «іноземних агентів», йдеться в повідомленні на сайті центру.

«Всупереч песимістичним прогнозам і практиці (в 2016 році Міжнародний «Меморіал» був визнаний іноземним агентом, і ми оскаржували це рішення в суді), акт перевірки виявив тільки низку невідповідностей статуту, зареєстрованого в 1996 році, до сучасного законодавства», – йдеться в повідомленні.

У центрі висловили сподівання, що «такий підхід буде проявлений до інших організацій, які займаються науково-просвітницькою діяльністю» в Росії.

У січні російський Мін’юст провів позапланову перевірку правозахисної організації «Меморіал», заявивши, що центр не подав заяву про внесення до реєстру «іноземних агентів». Перевірку здійснювали за запитом невказаного державного органу.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Мін’юст Росії готує механізм ліквідації «шкідливих» американських НКО

Науковий центр «Меморіал» займається історичними дослідженнями, в тому числі щодо з історії державного терору. Ця правозахисна організація, а також шість її підрозділів вже включені в реєстр «іноземних агентів» в Росії.

У листопаді 2017 року в Росії набрав чинності закон, що надав Мін’юсту право визначати як «іноземних агентів» засоби інформації, що працюють чи фінансуються з-за кордону; доти такий статус міг стосуватися тільки громадських організацій.

5 грудня 2017 року Міністерство юстиції Росії оголосило «іноземними агентами» Радіо Вільна Європа – Радіо Свобода і сім його проектів, а також «Голос Америки», але утрималося від такого визначення щодо інших іноземних засобів інформації.