У МОЗ розповіли про алгоритм евакуації українців та іноземців до України із китайської провінції Хубей

Медичні працівники та пацієнт в ізольованій палаті Червоного Хреста в Ухані, Китай, 16 лютого 2020 року

Громадяни України та інших країн, яких евакуюють із китайської провінції Хубей, прибудуть до Украни в четвер 19 лютого, повідомив заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко на брифінгу 17 лютого.

«Літак за українцями відлітає у вівторок, прибуття очікуємо в четвер на територію України. Сплановано всі заходи, сьогодні на урядовому оперативному штабі затверджений алгоритм прийому, супроводу і поселення українців в обсерваторі, а також відпрацьовано й виділено кошти з резервного фонду бюджету для утримання евакуйованих осіб впродовж щонайменше 14 днів в ізоляції і без контакту із оточенням на території України», – розповів він.

За словами Ляшка, алгоритм передбачає участь як МОЗ, так і регіональних управлінь охорони здоров’я.

Читайте також: Коронавірус: першу хвору росіянку виявили на борту круїзного лайнера​

«Рейс із місця буде супроводжувати команда нашої установи в Міністерстві охорони здоров’я, яка опікується медициною катастроф, медики весь час перебуватимуть на борту і в подальшому ці ж медики будуть проводити медико-санітарне спостереження як мінімум двічі на день серед всіх, хто перебуває в обсерваторі. Додатково всі, хто перебуває в обсерваторі, матимуть контакти медичних працівників, щоб у разі погіршення їхнього стану здоров’я або появи симптомів, які можуть свідчити про розвиток гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом, їх було госпіталізовано в інфекційний стаціонар, боксоване відділення, де буде надаватися медична допомога і проводитися подальша діагностика», – каже урядовець.

Віктор Ляшко

Він підкреслив, що евакуюються лише люди, які не мають симптомів хвороби. Пасажирський літак буде розмежований так, щоб ізолювати пасажира в разі прояву симптомів під час перельоту. Також, додав Ляшко, за півгодини до прибуття з борту літака до аеропорту передадуть інформацію про стан здоров’я евакуйованих та екіпажу.

«Ми говоримо про 49 українців, які будуть евакуйовані, і про 25 іноземних громадян, якими опікується Міністерство закордонних справ. Але всі вони будуть проходити обсервацію, без огляду на те, якій країні ми надали допомогу в евакуації їхніх громадян. Стосовно закладів (для обсервації та лікування – ред.), то є визначені два заклади, назву я не можу озвучити, але у них ведеться підготовка. Один основний, один резервний на випадок, якщо щось станеться під час евакуації», – відповів представник МОЗ на питання одного з журналістів.

Він пояснив відмову розкрити дані щодо медичних закладів бажанням міністерства уникнути «панічних настроїв у суспільстві».

Читайте також: Паніка через коронавірус: з-під супермаркету в Гонконгу вкрали 50 упаковок туалетного паперу​

На питання, чи не зможе хтось із евакуйованих юридичним шляхом уникнути ізоляції, Ляшко відповів, що всі громадяни України, які виявили бажання евакуюватися, мають підписати згоду на утримання в ізоляторі. Такий захід, зазначає чиновник, передбачає закон України про захист населення від інфекційних хвороб та міжнародне законодавство.

Заступник міністра також уточнив: заходи, які здійснює МОЗ, не є карантином, адже карантин запроваджують в разі виявлення випадків захворювання.

«Ми зараз говоримо про обсерватор: це здорові люди, які тимчасово ізолюються, бо вони повертаються із зони, в якій є карантин. Усі без симптомів і підтверджено, що вони здорові», – стверджує він.

За словами Ляшка, в разі, якщо під час ізоляції у когось із евакуйованих буде підтверджено захворювання через коронавірус, термін перебування всіх інших подовжиться ще на 14 днів з моменту ізоляції виявленого пацієнта. Термін утримання в обсерваторі також може зменшитися чи збільшитися, якщо в цей час з’являться нові наукові дані щодо коронавірусу, які дадуть підстави для таких змін.

Читайте також: Канада направила літак для евакуації своїх громадян з Diamond Princess​

Один із журналістів також поставив Ляшку питання щодо евакуації українців, які перебувають на борту лайнера Diamond Princess.

«Зараз ми зосереджені на питаннях евакуації громадян із карантинної зони. Це першочергове питання. В подальшому ми не знімаємо питання можливості евакуації й тих громадян», – відповів він.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Влада Японії дозволила часткову евакуацію пасажирів Diamond Princess

Евакуацію українців із провінції Хубей спершу планували на 11 лютого, однак того дня міністерка охорони здоров’я Зоряна Скалецька заявила, що не знає, коли вдасться евакуювати українців з Китаю.

14 лютого вона анонсувала їх повернення 18 числа.

Your browser doesn’t support HTML5

В Ухані пацієнти, хворі на коронавірус, станцювали разом із медиками – відео

Станом на ранок 17 лютого, за даними Національної комісії охорони здоров’я Китаю, в цій країні кількість підтверджених випадків захворювання складає 70 548, померли 1770 людей.

2019-nCov (COVID-19) належить до великої групи коронавірусів. У деяких випадках перебіг хвороби – легкий, в деяких – із симптомами застуди і грипу, зокрема з високою температурою і кашлем, у більш складних випадках виникає важка форма пневмонії, яка може бути смертельною. Більшість хворих, однак, видужують.