МОЗ: фінансування «ковідних пакетів» для лікарень збільшили до 19,4 млрд гривень

Як кажуть у МОЗ, цього року підходи до формування пакетів медичних послуг на надання медичної допомоги пацієнтам з коронавірусною хворобою змінили

Міністерство охорони здоров’я повідомляє, що у 2022 році виплати для лікарень на «ковідні пакети» збільшили до 19,4 мільярда гривень.

Як кажуть у МОЗ, цього року підходи до формування пакетів медичних послуг на надання медичної допомоги пацієнтам з коронавірусною хворобою змінили. Оплата лікування пацієнтів із COVID-19 у стаціонарах відбуватиметься за двома пакетами:

  • готовність до надання медичної допомоги в умовах поширення інфекційних захворювань, епідемій та в інших надзвичайних ситуаціях;
  • стаціонарна допомога пацієнтам з COVID-19.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Чи «ходять гроші» за пацієнтом? Медична реформа на Херсонщині

На перший пакет зможуть законтрактуватися лише ті заклади, які були визначені ОДА. Йдеться про один заклад на 200 тисяч населення відповідної області, уточнили у МОЗ. Регіональні департаменти охорони здоров’я вже подали переліки таких закладів, після цього з медзакладами, які пройдуть перевірку на відповідність вимогам НСЗУ, будуть укладені договори. У програмі медичних гарантій на 2022 рік для них передбачено майже 2,5 мільярди гривень.

«Під час розрахунку було враховано заробітну плату для чотирьох команд, які постійно мають бути в закладі. Умовою отримання цих коштів є наявність постійного залишку лікарських засобів і засобів індивідуального захисту, необхідних для лікування інфекційних захворювань, зокрема COVID-19», – йдеться в повідомленні.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Найбільші доплати за боротьбу з COVID-19 отримували керівники медзакладів – Рахункова палата

Контрактування на другий пакет доступне всім закладам, які відповідають вимогам, визначеним Національною службою здоров’я України, повідомили у МОЗ. На цей напрям у бюджеті передбачено 16,9 мільярда гривень. Оплата здійснюватиметься, зокрема, залежно від важкості пролікованого випадку. У розрахунку тарифу враховано заробітну плату і плату на необхідні лікарські засоби та медичні вироби для лікування пацієнтів з COVID-19.

«Пацієнти, як і раніше, будуть отримувати всю медичну допомогу у стаціонарах безоплатно. Всі надані послуги будуть оплачені медзакладам за договором з Національною службою здоров’я. Це забезпечить фінансовий захист пацієнтів із коронавірусом», – заявили у міністерстві.

За даними МОЗ, у 2021 році оплата лікування пацієнтів із COVID-19 відбувалася за двома пакетами медичних послуг. Зокрема, йдеться про пакет «Стаціонарна допомога пацієнтам із COVID-19» і другий пакет, який покривав стаціонарну допомогу, що надавалась протягом квітня-травня тими закладами, в яких не було договору з НСЗУ.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Ляшко: лікарі, які надають допомогу хворим на COVID-19, повинні отримати 300% надбавок