МОЗ: змога придбати тест на коронавірус в аптеці буде

В аптеках можуть продаватися експрес-тести, і це питання суб’єкта господарювання, що володіє аптекою, заявив заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар Віктор Ляшко

В українців буде можливість придбати експрес-тест на коронавірус в аптеці, заявив заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

«Змога така буде, оскільки будь-які аптеки сьогодні можуть закуповувати експрес тест-системи... В аптеках можуть продаватися експрес-тести, і це питання суб’єкта господарювання, що володіє аптекою», – сказав Ляшко на брифінгу 10 квітня. Він не уточнив, коли саме з'явиться така можливість.

Заступник міністра додав, що приватні лабораторії також можуть проводити тестування на коронавірус.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Всім пацієнтам лікарень із пневмонією робитимуть тест на COVID-19 – Ляшко

«Приватні лабораторії можуть закуповувати тест-системи, якщо вони відповідають вимогам біологічної безпеки і мають право працювати зі збудником 2-го класу патогенності. Ніхто не забороняє їм проводити ці дослідження. Ми сьогодні маємо результати, коли приватні лабораторії проводять дослідження і видають результат. Єдине, що вони мають робити – це дотримуватись вимог і звітувати про кожен позитивний чи негативний випадок дослідження, щоб ми могли вчасно встановити контакти і провести епідеміологічне розслідування», – сказав Ляшко.

Напередодні у МОЗ повідомляли, що тести на виявлення коронавірусної інфекції COVID-19 на даний час роблять у 37 державних і двох приватних лабораторіях.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Вище ніс: Чому тестування дуже важливе для боротьби з поширенням COVID-19