Доступність посилання

ТОП новини

Жахи закупівель: в Україні втратили тижні в реагуванні на коронавірус


Тестування на коронавірус у лабораторії (ілюстративне фото)
Тестування на коронавірус у лабораторії (ілюстративне фото)

Коли коронавірус почав насуватися на Україну на початку квітня, Арсен Жумаділов займав головну роль серед тих, хто мав вжити необхідних заходів. І він вважав, що він готовий. Його завданням як директора нового державного підприємства медичних закупівель було забезпечити українські лікарні тестами, апаратами ШВЛ і засобами захисту, щоб вправитися з пандемією COVID-19.

Проте, каже Арсен Жумаділов, він не міг виконати свою роботу, головним чином через опір колишнього міністра охорони здоров’я. Нині вже відправлений у відставку міністр був, схоже, більше зацікавлений у тому, щоб посаду заступника голови закупівельної компанії отримав обраний ним кандидат, аніж у тому, щоб отримати життєво необхідне обладнання. Ба більше, обраний міністром кандидат раніше був судимий за крадіжку в крамниці ікри, батончиків «Снікерс» та інших товарів.

Як наслідок, кажуть Жумаділов та інші, кількість випадків коронавірусної інфекції зростає з тижня в тиждень уже за умов суворих карантинних обмежень, та державна компанія, призначена для закупівлі матеріалів для боротьби з COVID-19, не зробила ані єдиного замовлення. І це у країні, яка вже постала перед економічним тиском і наслідками шестирічної війни з російськими гібридними силами на Донбасі.

Обладнання, яке отримали завдяки приватним ініціативам, гуманітарній допомозі й зусиллям місцевої влади, – це краплина в морі у порівнянні з реальними потребами України. 7 квітня прем’єр-міністр Денис Шмигаль сказав, що інші державні органи витратили 35 мільйонів доларів на закупівлі, пов’язані з коронавірусом, але країна муситиме витратити вдесятеро більше, щоб «повною мірою реалізувати кроки», необхідні для боротьби з пандемією.

Багато урядів в усьому світі наразилися на обвинувачення в потенційно смертельному зволіканні. Адже запобіжні заходи, починаючи від карантину й закінчуючи закупівлею обладнання, могли б врятувати життя, якби їх вжили раніше. Випадок Жумаділова цілком відповідає пострадянській історії України, розвиткові якої протягом майже 30 років незалежності перешкоджають корупція й кумівство.

Арсен Жумаділов, директор державного підприємства «Медичні закупівлі України»
Арсен Жумаділов, директор державного підприємства «Медичні закупівлі України»

Коли криза з коронавірусом поширилася далеко за межі країни свого походження, каже Жумаділов, він 13 березня намагався змусити Міністерство охорони здоров’я підписати три документи, включно з фінансовим планом на 2020 рік, які дали б початок роботі його державного підприємства «Медичні закупівлі України». Це сталося через два дні після того, як Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила пандемію, яка поширилася на той час у 114 країнах, включно з Україною.

Проте замість того, щоб отримати зелене світло, йому, за його словами, сказали, що він має найняти нового заступника директора, якого рекомендував тодішній міністр охорони здоров’я Ілля Ємець. І це попри той факт, що офіційно в той момент цієї вакансії не було і що при прийманні на роботу в закупівельне підприємство діють суворі правила, спрямовані на запобігання хабарництву.

Підприємство було створене, щоб бути золотим стандартом якості і протидії корупції
Арсен Жумаділов

«У нас є антикорупційна політика, політика приймання на роботу, кодекс професійної етики – це все частини нашого комплексного методу запобігання корупції, – сказав Жумаділов під час великого телефонного інтерв’ю. – Підприємство було створене, щоб бути золотим стандартом якості і протидії корупції».

Компанія, провівши перевірку даних, з’ясувала, що кандидат від міністра Володимир Гришковець у 2019 році був засуджений за крадіжку товарів у великому супермаркеті в Житомирі в чотирьох різних випадках. Серед вкрадених товарів були шоколадки «Мілка», батончики «Снікерс», консерва печінки тріски, сир, червона ікра, в’ялене м’ясо і кришка від каструлі.

Суд у Житомирі у квітні 2019 визнав його винним у крадіжці й оштрафував на 1700 гривень.

Я нікуди не подавав свої документи і нікуди не відправляв своє резюме
Володимир Гришковець

Відповідаючи на питання для цієї статті, Гришковець сказав, що не шукав тієї роботи. Він не міг пояснити, чому 13 березня він був у Міністерстві охорони здоров’я, коли його представили Жумаділову і коли його резюме потрапило до «Медичних закупівель України».

«Я нікуди не подавав свої документи і нікуди не відправляв своє резюме. І не знаю, чому мене запропонували (на ту посаду – ред.)», – сказав телефоном Гришковець.

Багато лікарень України надзвичайно погано забезпечені
Багато лікарень України надзвичайно погано забезпечені

19 березня, як розповів Жумаділов, Ємець повторив йому, що Гришковець його «довірена особа», що може означати по суті його офіційне представлення, – додавши, що розчарований відсутністю прогресу в його оформленні на роботу. Жумаділов сказав, що міністр погрожував йому наслідками і того ж дня подав у поліцію заяву, звинувативши його у фінансових злочинах при виконанні службових обов’язків попри те, що його підприємство майже нічого на той момент не витратило.

Із прессекретарем Ємця і пресслужбою Міністерства охорони здоров’я неодноразово зв’язувалися з проханням дати коментар для цієї статті, але вони не відповіли.

Збільшення кількості випадків

Україна повідомила про 1668 підтверджених випадків COVID-19 і 52 смерті станом на 8 квітня. Кількість нових зареєстрованих збільшується щодня з моменту першого випадку, діагностованого 3 березня.

Уряд проводив тестування людей лише час від часу, зазвичай використовуючи тести, які надійшли з Китаю як гуманітарна допомога. Попри те, що заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко сказав, що в Україні було 250 тисяч ПЛР-тестів станом на 7 квітня, лише 5779 людей пройшли тестування на COVID-19 у країні з населенням 37,3 мільйона (дані уряду, які не враховують населення окупованого Росією Криму й непідконтрольні Києву райони Донецької і Луганської областей).

Пік зараження очікується в середині квітня, а карантинні заходи уряду, ймовірно, будуть продовжені ще на кілька тижнів після кінцевої дати, нині встановленої на 24 квітня.

За словами Жумаділова, система охорони здоров’я країни, яка була погано підготовлена до пандемії, постане перед затримкою з доставкою обладнання принаймні на 4–6 тижнів після початку процедури закупівель через державне агентство.

Лікарі вже борються з останніх сил, пацієнти страждають.

Наскільки мені відомо, немає ніяких тестів навіть на районному рівні
Ярослав Семчишин

«Мені телефонують, люди кажуть: «Прийдіть і перевірте, чи є у моєї мами коронавірус». Я їх заспокоюю, як тільки можу», – сказав Ярослав Семчишин, головний лікар одного міста з населенням 5 тисяч людей в Івано-Франківській області.

«Наскільки мені відомо, ніяких тестів немає навіть на районному рівні. Я не знаю щодо області, практично немає комунікації», – сказав 27 березня Семчишин, який не хотів, щоб назва його міста була опублікована, побоюючись можливих наслідків.

«Медичні закупівлі України» – це нове підприємство. Воно було створене з нуля у 2018 році в рамках боротьби з хабарництвом. Минулого року підприємство провело пробні закупівлі ліків за допомогою тендера, а цього року планувало поступово взяти на себе функцію закупівлі медичних послуг у міжнародних організацій, Програми розвитку ООН, Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) і міжнародної компанії розвитку Crown Agents із Лондона.

Ілля Ємець, колишній міністр охорони здоров’я
Ілля Ємець, колишній міністр охорони здоров’я

Міжнародні агентства тимчасово втрутилися, щоб забезпечити ефективне і прозоре витрачання державних коштів, коли у 2015 році Україна зробила довгоочікувану спробу реформувати й очистити систему охорони здоров’я, яка страждала від корупції та неефективності.

Практика призначення «смотрящього» або довіреної особи на потенційно прибуткову посаду у сфері державних закупівель була поширена в Україні впродовж кількох десятиліть. Колишня міністр охорони здоров’я Раїса Богатирьова була звинувачена Національним антикорупційним бюро України у багатомільйонній корупції. За версією слідства, вона організувала закупівлі через фірму свого сина, але її справа досі перебуває у суді.

«Печерні люди»

Дмитро Шерембей, голова найбільшої організації захисту прав пацієнтів в Україні «100% життя», сказав, що переконаний: Ємець намагався відновити особистий контроль над закупівлями медичних препаратів, бо це може бути дуже прибутковим. Цього року Україна планує витратити понад 1,1 мільярда доларів на ліки й медичні препарати, без урахування екстрених витрат на боротьбу з пандемією COVID-19. Шерембей каже, що «відкати» потенційно можуть досягати десятків і навіть сотень мільйонів доларів.

Він не думав про те, щоб допомагати людям
Дмитро Шерембей

«Він думав, що зробить це так само, як і раніше, багато тисяч років тому, коли по міністерству бігали печерні люди, – сказав Шерембей. – Він не думав про те, щоб допомагати людям».

Ємця звільнили 30 березня через 26 днів на посаді – це рекорд у країні, де кабінети й міністри не затримуються на довго. Він був призначений у рамках різкої зміни уряду, проведеної президентом Володимиром Зеленським 4 березня.

Дмитро Шерембей, голова найбільшої організації захисту прав пацієнтів в Україні «100% життя»
Дмитро Шерембей, голова найбільшої організації захисту прав пацієнтів в Україні «100% життя»

Новий прем’єр-міністр Шмигаль заявив під час онлайн-зустрічі з Американською торговельною палатою в Україні 2 квітня, що Ємець втратив роботу через неспроможність упоратися з пандемією.

«Із новим міністром справи пішли вперед і набагато швидше. Найближчим часом буде оформлене держзамовлення, і ми будемо рухатися набагато швидше», – пообіцяв Шмигаль десяткам бізнес-лідерів, присутнім на зустрічі. Багато з них започаткували власні ініціативи закупівель обладнання для лікарень.

Обмежена закупівля на загальнодержавному рівні розпочалася протягом останніх тижнів через Crown Agents, але перша партія медичного обладнання, що надходить через цей канал, очікується не раніше як наступного тижня, каже Ірина Литовченко, колишній директор департаменту стратегічного планування Міністерства охорони здоров’я.

Ми більше не можемо собі дозволити втрачати час
Максим Степанов

Новий міністр охорони здоров’я Максим Степанов був призначений 30 березня і у свій перший робочий день заявив, що Україна відстає в реагуванні на коронавірус.

«Я не хочу нікого звинувачувати, але ми втратили певну кількість часу з точки зору підготовки до пандемії, – сказав він співробітникам міністерства. – Ми більше не можемо собі дозволити втрачати час».

Семчишин, лікар із Івано-Франківської області, погоджується. Він сказав, що в останній тиждень березня він отримав від державної системи охорони здоров’я сім хірургічних масок. І це було єдине обладнання, яке центральна влада надала його медичному закладові за той тиждень, хоча його область є третьою найбільш постраждалою від пандемії в Україні.

За його словами, персонал із 14 людей потребує десятки таких масок на день, а також вкрай необхідні набори для тестування на COVID-19.

Досі у глухому куті

Підприємства, місцеві органи влади й самі лікарні намагаються заповнити порожнечу, яку залишила центральна влада. У всій країні з’явилися численні ініціативи закупівель апаратів ШВЛ й тестів, а також їхньої розробки і виробництва в самій Україні.

Військовий завод переобладнують для боротьби з коронавірусом – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:07:11 0:00

16 березня Зеленський зібрав групу власників великого бізнесу, попросивши активізувати зусилля у своїх регіонах – і деякі з них це зробили.

Олександр Ярославський, харківський бізнесмен з інвестиціями у різних галузях, від видобутку корисних копалин до розвитку ринку нерухомості, уклав угоду з найбагатшою людиною Азії Джеком Ма, щоб відправити Україні тести на COVID-19 вартістю 80 мільйонів доларів.

Андрій Ставніцер, власник порту в Одеській області, тепер купує і координує постачання обладнання для лікарень в усьому цьому регіоні. Він сказав, що чітко усвідомлює, що центральних закупівель не було і що в лікарнях критичний дефіцит.

Ми бачимо, що гроші є, але їх неможливо витратити
Максим Степанов

На екстреній зустрічі 31 березня з Зеленським і Степановим кілька керівників областей скаржилися, що у них є гроші на медикаменти, але вони не можуть їх витратити через труднощі, пов’язані зі складним міжнародним пошуком постачальників і переговорами про закупівлі – цю роль мало виконувати підприємство «Медичні закупівлі України».

«Ми розуміємо, що на місцевому рівні дуже складно вести переговори з виробниками і регулювати постачання, – сказав Степанов. – І ми бачимо, що гроші є, але їх неможливо витратити».

Він сказав, що звернувся до «Медичних закупівель України» і сподівається, що державне підприємство втрутиться і виконає свою роботу.

Але станом на 7 квітня, сказав Жумаділов, його зусилля все ще були паралізовані. За словами Литовченко, робоча група Міністерства охорони здоров’я, яка має підтримувати діяльність закупівельної компанії, не проводила засідання понад місяць. Жумаділов також додав, що деякі з необхідних документів, пов’язаних із закупівлями, міністерство досі не підписало.

Оригінал матеріалу – на англомовному сайті Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG