«Можна було просто опитати моїх водіїв» – Омелян прокоментував підозру НАБУ

Міністр інфраструктури Володимир Омелян

Міністр інфраструктури Володимир Омелян прокоментував підозру, яку отримав від Національного антикорупційного бюро.

За словами міністра, теза про незаконне збагачення в документі необґрунтована.

«Взяли мої офіційні доходи з тих декларацій, які я подавав завжди, з 2000-го по 2018 роки. Потім взяли мої умовні витрати і сказали: ви знаєте, вони перевищують доходи, мабуть, на тисяч 500 чи 700. Не опитавши мене, просто голослівний висновок. Він був потрібен лише для одного: якби вони йшли з підозрою щодо автомобіля й будинку, то це виглядало б смішно, а так – «незаконне збагачення», звучить дуже красиво», – заявив Омелян.

За даними НАБУ, у 2015 році Омелян отримав активи, вартість яких значно перевищує його законні доходи: позашляховик BMW X5 2015 року випуску та готівку – 90 тисяч доларів та 25 тисяч євро.

Міністр запевнив, що може пояснити походження коштів, які викликали претензії в Антикорупційного бюро, але не готовий робити це без погодження зі своїми юристами.

Щодо автомобіля Омелян зазначив, що BMW належить його брату, сам він користувався службовим автомобілем.

«Було б достатньо просто спитати в моїх водіїв, і, якщо не вірять, взяти трекінг їхніх телефонів. Я весь час користуюся службовим автомобілем, я весь час поруч із водіями. Звичайно, можна допустити ідею, що я сиджу за кермом BMW брата і воджу свого водія з роботи на задньому сидінні, але воно буде відгонити абсурдом», – зіронізував міністр.

За словами урядовця, автомобіль BMW X5 надав його брат у тимчасове користування сім’ї Омеляна, доки той не купить собі нове авто.

Як стверджують у НАБУ, свій нинішній автомобіль Volvo S80 2007 року випуску чиновник придбав 2016 року і вніс до своєї декларації недостовірні відомості про вартість машини.

Слідство також стоїть на тому, що, починаючи від 10 грудня 2016 року, Омелян, його дружина та їхній син почали проживати в будинку, який за правом приватної власності належить двоюрідній племінниці дружини. Орієнтовна вартість будинку становить 7 мільйонів гривень.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Журналісти показали будинок в котеджному містечку під Києвом, в якому оселився міністр інфраструктури – «Схеми»

За словами Омеляна, його звинувачують у тому, що він не задекларував своє проживання в будинку родичів.

«Коли починалася ця справа минулого року, коли був такий великий пшик, що ось, ми розслідуємо, якась родичка, ледь не бомж – він у неї живе. Все, в підозрі вже цього всього немає. У підозрі просто делікатно зазначено, що два тижні проживав, хоча я був у них у гостях, і був не два тижні, а був увесь час протягом останніх десяти років, і в цих людей є декілька будинків у цьому котеджному селищі, багато нерухомості по Україні. Виявилося, що сенсації немає навколо будинку. Скромно звучить одна фраза: він не зазначив у декларації перебування», – сказав він.

За словами Омеляна, він неодноразово проживав у цьому котеджному містечку в період з 2012 по 2018 рік, а від 2017-го року орендує житло офіційно.

Своєю чергою Антикорупційне бюро стверджує, що міністр інфраструктури маніпулює щодо суті підозри, і продовжує наполягати на тезах обвинувачення.

Зранку 13 вересня Національне антикорупційне бюро України повідомило Омеляну про підозру в незаконному збагаченні й декларуванні недостовірної інформації.

Окрім отримання неадекватних доходам автомобіля та готівки, НАБУ стверджує, що в 2015 році вартість незадекларованих міністром активів, які перебувають у власності чи користуванні, а також видатків становила щонайменше 3,034 мільйона гривень, у 2016-му – понад 8,024 мільйона гривень.

Сам Омелян пов’язує ситуацію з наближенням виборів.

Володимир Омелян очолює Міністерство інфраструктури від квітня 2016 року.