УІНП у Польщі: очікуємо відновлення пам’ятника воякам УПА на горі Монастир у первинному вигляді

Голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович (ліворуч) із головою Інституту національної пам’яті Республіки Польща доктором Ярославом Шареком (праворуч)

У рамках офіційного візиту до Польщі 3 грудня відбулася зустріч української делегації Українського інституту національної пам’яті (УІНП) на чолі з Антоном Дробовичем із головою Інституту національної пам’яті Республіки Польща (Instytut Pamięci Narodowej) доктором Ярославом Шареком та представниками IPN.

«Очікуємо відновлення пам’ятника на могилі вояків УПА, похованих на горі Монастир, у його первинному вигляді. Поставити остаточну крапку у вересневій розмові двох президентів може також включення пам'ятника на горі Монастир до реєстру військових поховань Республіки Польща», – йдеться в офіційній заяві УІНП.

Українська сторона також повторно нагадала про прихильність до ідеї легалізації проблемних пам’ятників «всі на всі».

Українська та польська сторона в робочому порядку опрацювали заявки на проведення пошукових та ексгумаційних робіт на території України, але остаточне рішення із цього питання, наголошують в УІНП, ухвалять після виконання домовленостей щодо української військової могили на горі Монастир.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Наративи про «бандерівців у Києві» – це довга рука московського КДБ» – Адам Міхнік

УІНП виступає проти того, щоб «без нагальної потреби турбувати спокій померлих новими розкопками під вже встановленими надгробними плитами».

«Сподіваємося, що пам’ятник на горі Монастир буде відновлений в найкоротші терміни, що дозволить IPN отримати затребувані дозволи на пошукові та ексгумаційні роботи, що передбачає дві окремі процедури», – заявляють в Українському інституті національної пам’яті.

Українська та польська сторони також обговорили доцільність проведення у січні-лютому 2021 року українсько-польських експертних консультацій щодо врегулювання проблемних питань у сфері увічнення пам’яті жертв воєн та політичних репресій.

На прохання української громади в Польщі делегація УІНП озвучила представникам IPN питання, які турбують громаду у сфері історичної пам’яті. Зокрема, «відсутність результативного діалогу між громадськими організаціями українців та польською стороною та проблеми зі сприйняттям української національної меншини в Польщі як частини польської історії».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Степан Бандера і Друга світова війна. У Чехії знову поновилася суперечка стосовно «бандерівців»

Офіційний візит делегації Українського інституту національної пам’яті до Польщі триває з 2 по 4 грудня 2020 року.

У жовтні президент України Володимир Зеленський під час розмови з польським колегою Анджеєм Дудою висловив сподівання, що польська сторона завершить роботу над відновленням могили вояків УПА на горі Монастир на території Польщі.

У 2015 році невідомі розтрощили гранітну плиту з переліком 62-х загиблих вояків, а хрест на пам’ятнику помалювали в біло-червоний колір. У січні 2020 року вандали знову понівечили пам’ятну дошку.

Надмогильну плиту нещодавно відновили, але без списку імен воїнів УПА, які загинули у боях з радянським НКВС.