Укладання першої нитки «Північного потоку-2» завершене – компанія-оператор

За повідомленням компанії-оператора, 10 червня укладені з боку Росії і Німеччини морські секції газопроводу були з’єднані між собою

Будівництво морської частини першої нитки газопроводу «Північний потік-2» дном Балтійського моря з Росії до Німеччини завершене, повідомила компанія-оператор трубопроводу Nord Stream 2.

За її повідомленням, 10 червня укладені з боку Росії і Німеччини морські секції газопроводу були з’єднані між собою. З 11 червня почнуться пусконалагоджувальні роботи із заповнення газопроводу газом.

Це не означає, що газопровід буде найближчим часом запущений в експлуатацію. За повідомленням компанії, пусконалагоджувальні роботи триватимуть кілька місяців. Крім того, газопровід повинен пройти сертифікацію й інші процедури.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Північний потік-2» ще не добудовано. А Путін вже ставить умови Україні

Триває укладання труб другої нитки газопроводу, додали в компанії.

Про завершення прокладання труб першої нитки газопроводу повідомив 4 червня в прямому ефірі російський президент Володимир Путін. Це стало несподіванкою, оскільки раніше повідомлялося, що залишається укласти ще кілька десятків кілометрів труб.

Укладання труб було зупинене в грудні 2019 року більш ніж на рік через загрозу санкцій США. На початку 2021 року роботи відновили російські судна. Вони, як і компанії-власники, були внесені Вашингтоном до списку санкцій. США, проте, вирішили не накладати санкції на компанію-оператора «Північного потоку-2», засновану російським «Газпромом».

Адміністрація США підкреслює, що виступає проти спорудження газопроводу, вважаючи його загрозою енергетичній безпеці ЄС і України. Однак і президент США Джо Байден, і держсекретар Ентоні Блінкен заявляли, що перешкодити добудові газопроводу за допомогою санкцій було б проблематично, крім того, санкції проти німецьких компаній, що беруть участь в будівництві, могли б торкнутися співпраці США і Німеччини.

Вашингтон і Берлін продовжують переговори про долю проєкту – зокрема, про можливі гарантії Україні, які могли б стати умовою початку його експлуатації. Ні про які конкретні рішення поки що не оголошено. Влада Німеччини підтримує добудову газопроводу.

Your browser doesn’t support HTML5

Гайко Маас бачить можливість транспортування газу через Україну в довгостроковій перспективі