Bloomberg: компанія, яку звинувачують у відмиванні коштів «Приватбанку», отримує в США допомогу

Bloomberg: компанія «Optima 777» могла бути частиною міжнародної схеми, під час якої з «Приватбанку» виводили мільйони доларів

Компанія, яку звинувачують в допомозі у відмиванні мільйонів доларів українського «Приватбанк», отримує в США допомогу на боротьбу з економічними наслідками COVID-19, повідомило агентство Bloomberg 6 липня.

За даними журналістів, «Optima 777» отримала щонайменше два мільйони доларів позик в межах американської «Програми захисту зарплат». У позові, який «Приватбанк» минулоріч подав до Канцелярського суду американського штату Делавер, йдеться, що компанія з такою ж назвою була частиною міжнародної схеми, під час якої український бізнесмен Ігор Коломойський вивів мільярди доларів зі свого «Приватбанку».

Позики в межах «Програми захисту зарплат» можуть бути пробачені, якщо реципієнт виконує певні умови на кшталт використання більшої частини грошей на виплати своїм співробітникам.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Майно Коломойського та Боголюбова у США. «Приватбанк» розкрив американські активи олігархів

Наразі незрозуміло, хто зараз контролює компанію «Optima 777». Радіо Свобода звернулося за коментарем до Ігоря Коломойського, який раніше заперечував будь-які порушення закону.

«Optima 777» володіє акціями готелю «Westin» у Клівленді. Компанія отримала від 2 до 5 мільйонів доларів від Управління в справах малого бізнесу, щоб зберегти 240 робочих місць.

Адреса «Optima 777» збігається з адресою «Sage Hospitality Group of Denver», яка була партнером «Optima» близько десятиліття тому під час купівлі й ремонту будівлі, яка зараз стала готелем «Westin», йдеться в позові.

«Sage Hospitality», яка керує готелями на території США, також отримала від 2 до 5 мільйонів позик на збереження 150 робочих місць. У компанії відмовилися розповісти, чи має вона акції «Optima 777».

«Філія «Sage» має невеликий акціонерний капітал у готелі «Westin Cleveland», а філія «Sage Hotel Management» є управлінцем готелю», – повідомила речниця компанії.

Майно Коломойського та Боголюбова у США

«Optima 777» наразі не відповіла на запит про коментар, пише Bloomberg.

Згідно з позовом, який подали нові управлінці «Приватбанку», Коломойський та його українські партнери перенаправили мільйони доларів банку на комерційну нерухомість та металургійну індустрію в США.

Bloomberg з посиланням на свої джерела пише, що Федеральне бюро розслідувань США разом з Офісом прокурора в Клівленді також досліджують діяльність Коломойського та звинувачення в розкраданні коштів «Приватбанку», який належав йому до грудня 2016 року.

У Національному банку України заявляли, що до націоналізації «Приватбанку» йому завдали збитків щонайменше на 5,5 мільярдів доларів.

Колишній акціонер «Приватбанку» Ігор Коломойський назвав «маячнею» дані НБУ.