У Конституції Росії пропонують президента перейменувати на «верховного правителя» – ЗМІ

Президент Росії Володимир Путін

Робоча група з підготовки поправок до Конституції Росії запропонувала ввести в основний закон понад 100 нових пунктів, серед яких і норму про перейменування посади президента на «верховного правителя», повідомило 28 січня російське видання «Комерсант» за підсумками засідання групи, яка проходила напередодні і була частково закрита для преси.

Згідно з повідомленням, про те, що президента Росії хочуть перейменувати на «верховного правителя» з написанням слова «верховний» із великої літери, розповів член групи, голова Комітету Держдуми з державного будівництва і законодавства Павло Крашенінніков.

Серед ініціатив також вказують – затвердження православ’я як основної релігії Росії і закріплення за Росією статусу «держави-переможниці» у Другій світовій війні.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У Москві відбулися протести проти змін до конституції, запропонованих Путіним

Про план змінити Конституцію Росії Володимир Путін заявив 15 січня. Вже 20 січня Путін вніс до Держдуми проєкт закону про зміни до основного закону – зміни у щонайменше 22 статті. 23 січня Держдума Росії одноголосно ухвалила в першому читанні законопроєкт про зміни до Конституції. Друге читання призначене на 11 лютого.

Путін створив робочу групу з 75 осіб для вивчення запропонованих змін і пообіцяв, що після того, як поправки будуть ухвалені, їх винесуть на «загальноросійське голосування». Таке голосування планують провести в квітні, його формат має визначити спеціально створена робоча група і Центрвиборчком.

Деякі оглядачі підозрюють, що конституційні зміни Путіна можуть допомогти 67-річному колишньому офіцеру КДБ втриматися при владі після закінчення його четвертого президентського терміну в 2024 році.