У Росії призначили дату суду в справі розробника гіперзвукових ракет

Подробиці справи засекречені

Міський суд російського Санкт-Петербурга 24 травня повідомив, що Анатолій Маслов, перший із трьох російських вчених – розробників гіперзвукових ракет із Новосибірська, обвинувачених у державній зраді, постане перед судом 1 червня.

76-річного Маслова і його колег з Інституту теоретичної й прикладної механіки – експертів з аеродинаміки Валерія Звегінцева й Олександра Шиплюка – звинувачують у передачі секретної інформації співробітникам розвідки неназваної країни.

Також 24 травня Санкт-Петербурзький міський суд постановив продовжити термін тримання під вартою Маслова щонайменше до 10 листопада. На засіданні оголосили, що Маслова перевели з московського СІЗО в СІЗО Санкт-Петербурга.

Подробиці справи засекречені, але деякі місцеві ЗМІ посилаються на джерела, близькі до наукових кіл, які стверджують, що трьох вчених підозрюють у передачі Китаю інформації, пов’язаної з їхніми дослідженнями.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Премʼєри Китаю і Росії в Пекіні обговорюють «всеосяжне стратегічне партнерство»

Тим часом, речник президента Росії Володимира Путіна Дмитро Пєсков 24 травня заявив журналістам, що Кремль не бачить ніяких доказів того, що вчені могли шпигувати на користь Китаю.

«Я б не став робити висновків про якісь тенденції в цій справі», – сказав Пєсков, відповідаючи на запитання про можливу тенденцію останнього часу, що вчених, заарештованих за державну зраду в Росії, часто звинувачують у зв’язках із Китаєм.

Минулого тижня вчені Сибірського відділення Російської академії наук виступили з відкритим листом, у якому засудили арешти фізиків, підкресливши, що вони невинуваті, а репресії проти вчених, які тривають у Росії, зашкодять науці країни.

У липні минулого року інший фізик із Новосибірська Дмитро Колкер помер у віці 54 років від раку під час перебування під вартою через кілька днів після того, як його затримали як підозрюваного у справі про державну зраду.

Колкер, який мав численні патенти та очолював лабораторію квантової оптики Новосибірського державного університету, читав лекції в китайських університетах.

Від січня 2023 року в Росії відкрили щонайменше 21 розслідування щодо державної зради.

За останні п’ять років об’єктами кримінальних розслідувань стали щонайменше 12 співробітників Сибірського відділення РАН.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У Росії заарештовані троє розробників гіперзвукових ракет – ЗМІ