У Росії пропонують «обнулити» президентські терміни Путіна

Президент Росії Володимир Путін (л) і депутатка Держдуми Валентина Терешкова

У Росії лідери фракцій нижньої палати парламенту, Державної думи, обговорять поправку до конституції країни, яка передбачає «обнулення» президентських термінів незмінного впродовж 20 років лідера держави Володимира Путіна.

З ініціативою внесення таких змін до законодавства виступила депутатка від владної фракції «Єдина Росія» Валентина Терешкова.

«Питання стоїть не про нього (Володимира Путіна – ред.), а про нас, громадян Росії, та її майбутнє. Якщо так, то навіщо крутити і мудрувати, навіщо городити якісь штучні конструкції? Треба все чесно, відкрито і публічно передбачити. Взагалі прибрати обмеження щодо числа президентських термінів у Конституції. Якщо цього вимагатиме ситуація, і, найголовніше, якщо цього захочуть люди, – закласти в законі можливість для чинного президента знову обиратися на цю посаду. Вже відповідно до оновленої Конституції», – сказала Терешкова.

Голова Держдуми В’ячеслав Володін обговорює цю пропозицію в розмові з Путіним. Лідер фракції «Єдина Росія» Сергій Невєров заявив, що більшість підтримає її.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У Конституції Росії пропонують президента перейменувати на «верховного правителя» – ЗМІ

Про план змінити Конституцію Росії Володимир Путін заявив 15 січня. Вже 20 січня Путін вніс до Держдуми проєкт закону про зміни до основного закону – зміни у щонайменше 22 статті. 23 січня Держдума Росії одноголосно ухвалила в першому читанні законопроєкт про зміни до Конституції. Друге читання призначене на 11 лютого.

Путін створив робочу групу з 75 осіб для вивчення запропонованих змін і пообіцяв, що після того, як поправки будуть ухвалені, їх винесуть на «загальноросійське голосування». Таке голосування планують провести в квітні, його формат має визначити спеціально створена робоча група і Центрвиборчком.

Деякі оглядачі підозрюють, що конституційні зміни Путіна можуть допомогти 67-річному колишньому офіцеру КДБ втриматися при владі після закінчення його четвертого президентського терміну в 2024 році.