У Латвії порушили справу про примусову посадку літака Ryanair

Вимушена посадка в Мінську літака Ryanair, 23 травня 2021 року

Латвійська поліція порушила кримінальну справу за фактом посадки 23 травня літака Ryanair, на борту якого перебували двоє громадян Латвії, повідомляє LETA з посиланням на речницю поліції Сіману Гравіте. На цьому ж борту летів колишній головний редактор телеграм-каналу Nexta Роман Протасевич і його дівчина, росіянка Софія Сапега, яких згодом затримали.

Справу порушили за статтею про злочини проти волі, честі та гідності: у цьому розділі містяться положення про відповідальність за викрадення, незаконне позбавлення волі і захоплення заручників.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: ЄС запровадить санкції проти «Белавіа» і десятка чиновників із Білорусі – Reuters

Літак Ryanair, що летів з Афін до Вільнюса, здійснив екстрену посадку в Мінську через хибне повідомлення про мінування. За деякими даними, влада Білорусі змусила літак сісти в Мінську, погрожуючи йому винищувачем, а операція була санкціонована особисто Лукашенком.

Один із громадян Латвії Ренатс Рутіньш тоді розповідав телеканалу «Настоящее время» про те, що сталося в літаку після посадки. За його словами, Романа Протасевича відвели від пасажирів, він був дуже спокійним. Комусь із пасажирів він сказав, що все через нього. Я думаю, він це відразу зрозумів і змирився, тому виглядав і поводився дуже спокійно.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Швейцарія заперечує слова Лукашенка, що сигнал про бомбу на борту Ryanair надійшов від неї

Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) проводить розслідування обставин інциденту. «Ці неприйнятні дії стали атакою на європейську авіаційну безпеку і поставили під загрозу життя пасажирів і членів екіпажу, коли вони подорожували між двома столицями ЄС», – наголошував міністр транспорту Ірландії Імон Раян.