«Приїхав в Україну і поширював в ЄС фейки про війну». СБУ заявила про затримання «блогера RT»

За даними слідства, затриманим виявився громадянин однієї з європейських країн, який «готував пропагандистські матеріали для російського RT»

Служба безпеки України заявляє, що викрила чотирьох «ворожих інтернет-агітаторів» у Чернігівській і Дніпропетровській областях, серед яких – іноземний «блогер кремлівського рупора Russia today, який приїхав в Україну і поширював в ЄС фейки про війну».

«Для цього (блогер – ред.) використовував власні Ютуб- і Телеграм-канали, загальна аудиторія яких становила понад пів мільйона підписників. У своїх дописах і відеосюжетах він підтримував збройну агресію РФ і виправдовував воєнні злочини окупантів проти цивільного населення та критичної інфраструктури українських міст. Також зловмисник розповсюджував дезінформацію з фронту і закликав країни ЄС обмежити допомогу нашій державі», – йдеться в повідомленні.

За даними слідства, затриманим виявився громадянин однієї з європейських країн, який «готував пропагандистські матеріали для російського RT».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Вони хочуть довести, що можуть безкарно вбивати»: чому Росія воює і перекручує реальність

«Згодом він прибув в Україну та оселився на Чернігівщині. Після початку повномасштабного вторгнення розпочав виконувати «редакційні завдання» кремлівського рупора щодо збору матеріалів для підготовки і випуску замовних сюжетів про війну в Україні. До злочинної діяльності він залучив свою співмешканку, яка допомагала йому «монтувати» фейкньюз для зарубіжних інтернет-користувачів», – повідомили в СБУ.

За даними спецслужби, згаданим особам повідомили про підозру за статтею «виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників, вчинені групою осіб».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Не усвідомлював своєї допомоги країні-агресору». СБУ затримала блогера через відео обстрілу Бурштинської ТЕС

«Ще двох ворожих пропагандистів викрито на Дніпропетровщині. Одна з них – жителька Покрова, інший проросійський агітатор – житель Новомосковська», – йдеться в повідомленні.

У СБУ заявили, що цим особам повідомили про підозру за статтями «колабораційна діяльність» і «дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади» відповідно.

У СБУ 10 листопада повідомили, що від початку повномасштабної війни Служба безпеки України викрила понад 700 осіб, підозрюваних у колабораціонізмі.

Минулого місяця президент Володимир Зеленський підписав два укази про санкції проти Росії, у переліку – майже 4000 осіб, зокрема російські пропагандисти.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Голос Дугіна у Польщі: хто поширює антизахідні змісти та кремлівські наративи?