Найбагатший росіянин Лісін, який возить нафту в ЄС в обхід портових обмежень, досі не під санкціями Заходу та України – «Схеми»

Лісін є власником компанії Volga Shipping, танкери якої експортують нафтопродукти у Європу,  після того, як російським суднам заборонили заходити у порти Євросоюзу

Найбагатший бізнесмен Росії, олігарх Володимир Лісін, чиї танкери обходять заборону входження в порти ЄС і доставляють нафтопродукти в Європу через ланцюжок перевантажень у морі, досі не перебуває під санкціями США, Великої Британії, ЄС та України. Про це повідомляють журналісти проєкту Радіо Свобода «Схеми».

За даними українського Нацагентства з питань запобігання корупції, Володимир Лісін «здійснює комерційну діяльність у секторах економіки, що забезпечують високу доходну частину бюджету Російської Федерації, яка відповідає за війну в Україні, тобто є значним джерелом доходів для ведення війни. Має тісні зв’язки з режимом». При цьому Лісін потрапив лише під санкційні обмеження Австралії.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Російські танкери обходять заборону заходити в порти ЄС – розслідування 

«Схеми» звернулися до уповноважених органів ЄС, Британії, США та України із запитанням, чому щодо найбагатшого бізнесмена РФ Володимира Лісіна неввелиі персональні санкції, на відміну від інших великих російських бізнесменів. В РНБО України лише зазначили, що наразі не отримували пропозицій про введення санкцій щодо Лісіна від уповноважених на це законом органів. В уряді Британії відповіли, що не коментують свої можливі майбутні рішення щодо санкцій. З ЄС та США станом на момент публікації відповіді не надійшло.

Володимир Лісін є власником компанії Volga Shipping. Як встановили журналісти-розслідувачі «Схем» після того, як російським суднам заборонили заходити у порти Євросоюзу, російські танкери Volga Shipping все одно експортують нафтопродукти у Європу, перевантажуючи їх на судна під прапорами країн ЄС.

За версією журналу Forbes (Росія), Володимир Лісін є найбагатшою людиною у Російській Федерації станом на 2022 рік. Його статки оцінюються у 18,4 мільярда доларів.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Російські танкери обходять заборону входження в порти ЄС – перевантажують нафту в морі – «Схеми»