Спалах кору серед біженців у Молдові: скільки людей захворіло

Центр розміщення українських біженців у Кишиневі, де виявили спалах кору

У трьох українців, які мешкали в центрі для біженців у Кишиневі, підтвердили діагноз «кір», ще семеро людей чекають на результати лабораторних досліджень, повідомляє молдовська служба Радіо Свобода.

Їх госпіталізували до інфекційної лікарні «Тома Чорба», а центр розміщення біженців закрили на карантин на 21 день.

Захворювання підтвердили у трьох дітей віком 5, 12 і 17 років. Ще в семи українців спостерігалися симптоми хвороби: лихоманка, кашель, висип, йдеться у заяві Національної агенції громадської охорони здоров’я (ANSP).

За даними агенції, госпіталізовані перебувають у стабільному стані й отримують відповідне лікування. Триває епідеміологічне розслідування.

Щоб запобігти поширенню інфекції, центр для розміщення біженців, де стався спалах, закрили на карантин. Наразі там проживає близько 160 українських біженців, серед них – понад 60 дітей.

Щоб запобігти поширенню інфекції, центр для розміщення біженців, де стався спалах, закрили на карантин

Про перші випадки підозри на хворобу повідомили 18 березня. На оперативній нараді в мерії начальник відділу медико-соціальної допомоги Володимир Болокан розповів, що більшість біженців у центрі не були щеплені від кору.

«Ми не можемо з’ясувати статус щеплень цих людей, тому що у них немає документів, і вони не хочуть повідомляти, були вони щеплені чи ні. З розмов з’ясувалося, що тільки одна сім’я була щеплена – мали поїздку до Німеччини, де їх зобов’язали зробити щеплення», – сказав Болокан.

З початку року в Молдові було підтверджено вісім випадків захворювання на кір.

Всесвітня організація охорони здоров’я повідомляла, що щеплення від кору врятували понад 25,5 мільйона життів у світі з 2000 року.

Кір – гостре вірусне захворювання, що супроводжується запальним ураженням верхніх дихальних шляхів та висипом, яке в основному вражає дітей до п’яти років.

За даними Управління верховного комісара ООН у справах біженців (UNHCR), від початку війни Молдова прийняла понад 958 тисяч українців. Зараз там перебувають 113 тисяч громадян України.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Два роки життя поза домом: куди їдуть і як повертаються українці під час масштабної війни. МАПА