Венедіктова забрала в Якубовського «департамент війни» і залишила його під своїм контролем

Зміни відображено в оновленому наказі, що регулює розподіл обов’язків керівництва відомства

Генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова передумала віддавати керівництво департаментом нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, своєму заступникові Максиму Якубовському і забрала цей департамент під власне керівництво.

Такі зміни відображено в оновленому наказі генпрокурора №458, що регулює розподіл обов’язків керівництва відомства.

30 червня пресслужба Офісу генпрокурора повідомила, що департамент нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, перейшов від заступника генпрокурорки Гюндуза Мамедова до іншого заступника Максима Якубовського.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Стіна» на Донбасі вже стоїть, і вона не з цегли»

Надалі Гюндуз Мамедов відповідатиме за стан організації роботи департаменту захисту інтересів дітей та протидії насильству та тренінгового центру прокурорів.

Максим Якубовський керуватиме департаментом логістики, ресурсного та матеріально-технічного забезпечення; департаментом планово-фінансової діяльності, бухгалтерського обліку та звітності; департаментом інформаційних технологій. Окрім того, до його переліку обов’язків і надалі входитимуть управління організаційного забезпечення ЄРДР та інформаційно-аналітичної роботи; координація діяльності заступників генерального прокурора та структурних підрозділів ОГП; взаємодія з Національним агентством України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів.

Правозахисники розкритикували рішення Венедіктової віддати «департамент війни» Якубовському. Скажімо, координаторка у Медійній ініціативі за права людини Ольга Решетилова зазначила у фейсбуці, що Якубовський «жодного досвіду у розслідуванні воєнних злочинів і порушень міжнародного гуманітарного права не має, і жодної попередньої роботи про збереження інституційної пам‘яті і контакту з ключовими організаціями проведено не було».

У серпні 2020 року кілька правозахисних організацій в рамках Медійної ініціативи за права людини заявляли про тиск на департамент з нагляду за розслідуваннями злочинів, скоєних в умовах збройного конфлікту.

У заяві вказувалось, що за неповний перший рік роботи департамент розробив стратегію розслідування злочинів війни на Донбасі, зробив можливим повноцінно розслідувати зв’язок між подіями 2014 року у Криму та на Донбасі, почав документування та підготовку доказової бази для передачі до Міжнародного кримінального суду.

Встановлюйте оновлений застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети на платформах iOS та Android.