Зузана Чапутова – на першому місці в першому турі виборів президента Словаччини

Незалежний кандидат на посаду президента правничка Зузана Чапутова здобула 40,6 відсотка голосів виборців

Зузана Чапутова обійняла перше місце в першому турі виборів президента Словаччини.

За інформацією, оприлюдненою Статистичним бюро Словаччини, незалежний кандидат на посаду президента правничка Зузана Чапутова отримала 40,6 відсотка голосів виборців. Друге місце посів дипломат Марош Шефчович – 18,7 відсотка голосів, на третьому місці з 14,4 відсотками голосів іде колишній міністр юстиції Штефан Ґарабін.

Всього у виборах президента брали участь 13 кандидатів.

Після оголошення результатів голосування Зузана Чапутова подякувала своїм виборцям, у тому числі й представникам національних меншин.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Словаки обирають президента: європейський політик чи прихильник путінської Москви? 

«Схоже, що словацькі виборці й виборниці можуть собі уявити людину, яка в політиці не є дуже довго, але вносить інші погляди на вирішення проблем», – наголосила Чапутова.

Явка в першому колі виборів президента Словаччини становила 48,7 відсотка виборців з 4 мільйонів 450 тисяч громадян із правом голосу. У всій країні були відкритими 5 тисяч 940 виборчих дільниць.

У відповідності до Конституції країни, оскільки в першому колі виборів ніхто з кандидатів не здобув понад 50 відсотків голосів виборців, відбудеться друге коло виборів президента, яке призначене на 30 березня.

У боротьбі за найвищу державну посаду у Словаччині зустрінуться Зузана Чапутова і Марош Шефчович.

На виборах переможе той із кандидатів на посаду президента, хто здобуде просту більшість голосів виборців.

У разі перемоги Зузани Чапутової у другому колі виборів вона стане першою жінкою на найвищій державній посаді у Словаччині й однією з небагатьох жінок – президентів у країнах Європи.