Обстріли на Донбасі: Зеленський сподівається, що Росія «відновить контроль» над бойовиками

Президент України Володимир Зеленський відвідав передові позиції ЗСУ на Луганщині, 27 травня 2019 року

Президент Володимир Зеленський прокоментував повідомлення про артилерійські обстріли поблизу Новолуганського в районі проведення Операції об’єднаних сил. Він вважає, що обстріли свідчать «про втрату Росією контролю над найманцями», йдеться в повідомленні Адміністрації президента.

«Кричуще порушення Мінських угод – застосування артилерії – свідчить, щонайменше, про часткову втрату управління та контролю над найманцями. Ми сподіваємося, що російська сторона відновить контроль над цими підрозділами», – цитують Зеленського у прес-службі.

Також глава держави назвав обстріли спробою зірвати переговори щодо припинення вогню.

Формулювання Зеленського вже викликало критику з боку окремих українських політиків та громадських діячів. Зокрема висловилася віце-голова Верховної Ради Ірина Геращенко.

«Адміністрація президента України в своєму офіційному повідомленні знімає відповідальність з Росії за вбивство українських солдатів», – прокоментувала вона.

Вранці 7 червня штаб Операції об’єднаних сил повідомив спершу про чотирьох загиблих внаслідок обстрілів військових Збройних сил України. Згодом штаб оновив дані, повідомляючи про двох вбитих, чотирьох поранених і чотирьох травмованих військових. Радіо Свобода звернулося до прес-служби штабу з проханням уточнити дані.

Унаслідок російської гібридної агресії на сході України з квітня 2014 року, за оцінками ООН станом на 31 грудня 2018 року, загинули від 12 тисяч 800 до 13 тисяч людей.

Перемир’я, про які домовлялися на засіданнях Тристоронньої контактної групи в Мінську, порушувалися практично відразу. При цьому сторони заперечують свою вину в цих порушеннях і звинувачують противників у провокаціях.