«Італія й надалі гарантує Києву підтримку»: з’ясувались подробиці візиту Зеленського до Рима

Президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Італії Джорджа Мелоні. Рим, 13 травня 2023 року

Рим і далі гарантує Києву «беззастережну та багатосторонню підтримку в боротьбі з брутальною агресією Росії», заявила прем’єр-міністр Джорджа Мелоні на пресконференції в італійській столиці. Там 13 травня з кількагодинним візитом перебував президент Володимир Зеленський, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

Прем’єрка наголосила, що «Італія допомагає Україні виборювати мир справедливий, тобто коли Росія перестане стріляти і залишить загарбані території незалежної держави».

«Майбутнє України – це майбутнє миру і свободи, і немає інших варіантів», – підсумувала Мелоні.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Зеленський в Римі зустрівся з президентом Італії

Глава італійського уряду вкотре «засвідчила підтримку української формули миру, швидкого вступу Києва до ЄС та тіснішої співпраці з НАТО».

Лідер України зі свого боку заявив, що «приїхав не жалітися, а дякувати італійцям за всебічну допомогу».

Як повідомив Володимир Зеленський, сторони «обговорили нагальні безпекові питання і ухвалені важливі рішення з боку італійських партнерів для захисту українського неба». Подробиць про ці переговори спікери не вказали. Окремо український президент «подякував італійцям за швидке позбавлення сильної енергозалежності від Росії».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Країни G7 збільшили обсяги підтримки України до 44 млр США на 2023 і початок 2024-го – заява

«Молодці, так ви будете вільнішими від Росії», – сказав український лідер.

Відповідаючи на запитання Радіо Свобода щодо залучення до відбудови України, Зеленський вказав, що від італійців на цій першій стадії відновлення (програма Fast recovery) чекають на допомогу в ремонті шкіл та особливо бомбосховищ у закладах освіти і лікарнях. Також італійські фахівці допомагають відновити енергетичну інфраструктуру й зводити будинки для переміщених осіб, які залишили окуповані території, зазначив український лідер.

26 квітня у Римі відбулася двостороння конференція високого рівня щодо відновлення України.

13 травня в Римі Зеленський також мав зустріч з президентом Італії Серджо Маттареллою, прибічником Києва на міжнародній арені. Згодом президент України побував з візитом у Ватикані на зустрічі з папою Франциском.

Від початку масштабної війни Росії Зеленський вперше відвідав Італію й державу Ватикан.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Важливий для перемоги України»: Зеленський повідомив про візит до Рима