Порошенко про резолюцію ООН: вперше на міжнародному рівні визнали Росію як окупаційну владу Криму

Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко заявляє, що вперше на міжнародному рівні було здійснене чітке визнання Росії як окупаційної влади в Криму.

«Дуже важливо, що в цій резолюції (щодо Криму – ред.) було чітко відображено визнання Російської Федерації як окупаційної влади в Криму. Вперше на міжнародному рівні було про це чітко зазначено. Так само, як і було зазначено про те, що Крим, Севастополь чітко залишаються територією України і мають статус тимчасово окупованих», – зазначив Порошенко під час зустрічі з послами країн «Групи семи».

Він вважає ухвалення резолюції великою дипломатичною перемогою.

«Ми впевнені в тому, що, незважаючи на гостру протидію Росії, їм не вдалося зняти це питання з розгляду», – додав Порошенко.

Третій комітет Генеральної асамблеї ООН, що займається правами людини, 15 листопада схвалив проект резолюції з критичною оцінкою становища з правами людини в окупованих Росією українських Автономній Республіці Крим і місті Севастополі. Очікується, що в грудні 2016 року може відбутися затвердження ухваленої резолюції на пленарному засіданні Генсамблеї ООН.

У документі йдеться про засудження зловживань і дискримінаційних заходів щодо мешканців тимчасово окупованого Криму, зокрема, кримських татар, а також українців і представників інших національних та релігійних груп, із боку російської окупаційної влади.

Документ також закликає Росію, серед іншого, виконувати всі свої зобов’язання, які накладає на неї міжнародне право як на державу-окупанта, вжити всіх заходів, щоб негайно покласти край усім зловживанням проти мешканців Криму, негайно звільнити громадян України, яких незаконно затримали і судять без дотримання елементарних стандартів правосуддя, а також тих, кого вивезли через міжнародно визнаний кордон із Криму до Росії.

У МЗС України вважають, що ухвалення проекту резолюції ООН щодо Криму стало механізмом для захисту прав українців в окупованому Росією Криму.

У січні 2015 року Верховна Рада України визнала Росію країною-агресором.