У Dragon capital підтвердили купівлю програмного забезпечення, визнаного експертами пізніше шпигунським – заява

Ілюстративне фото

Обшук Службою безпеки України офісу інвестиційної компанії Dragon capital стосувався програмного забезпечення, яким та мала намір контролювати робочий час своїх співробітників, заявили представники підприємства на своїй сторінці у Facebook.

«Як з’ясувалось, програмне забезпечення, що офіційно придбане СП ТОВ «Драгон капітал» у 2015 році в української компанії ТОВ «Стахановець ПРО» (правовласник ПО) та планувалось до використання як система контролю робочого часу працівників СП ТОВ «Драгон капітал», було у 2016 році визнано «спеціальним технічним засобом негласного отримання інформації» на підставі експертного висновку, зробленого в рамках кримінального провадження», – йдеться у повідомленні.

За інформацією Dragon capital, СБУ планувала вилучити з офісу всю комп’ютерну техніку, однак після реакції, зокрема, з боку прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, не стала цього робити, тож підприємство працює у штатному режимі.

Служба безпеки України заявила 26 квітня, що викрила керівництво восьми компаній на продажі й використанні забороненого шпигунського програмного забезпечення виробництва Росії з прихованими функціями негласного доступу, у тому числі до інформації з обмеженим доступом.

У спецслужбі заявляють, що від 2014 року в період збройної агресії проти України спеціальні й розвідувальні органи Росії використовують комп’ютерні програми і спеціальні технічні засоби для негласного отримання розвідувальної інформації. Негласно отримана при цьому інформація використовується на шкоду суверенності, територіальної цілісності, недоторканності, обороноздатності, державній економічній та інформаційній безпеці України, додали в СБУ.

Назв компаній у СБУ не наводили. Проте раніше стало відомо про обшуки і ймовірне вилучення техніки в одній із найбільших інвесткомпаній України Dragon Capital.