Прикордонники не пропустили 8 іноземців, які прямували в Одесу – ДПСУ

Одеські правоохоронці на навчаннях напередодні травневих свят, Одеса, 28 квітня 2017 року

Державна прикордонна служба України заявляє, що прикордонники не пропустили вісьмох іноземців, які прямували в Одесу, ймовірно, для участі у діях дестабілізаційного характеру напередодні роковин трагедії 2 травня 2014 року.

«Минулої доби правоохоронці затримали вісьмох осіб – громадян Киргизстану, Білорусі й Росії – міцної статури, які нібито прибули для участі у спортивних змаганнях. Семеро із них – четверо громадян Киргизстану і троє громадян Білорусі, прилетіли рейсом «Мінськ – Одеса», а громадянин Росії прибув із Дубаї в «Бориспіль», – йдеться в повідомленні ДПСУ 1 травня.

За повідомленням, у результаті перевірки правоохоронці встановили, що ці люди прибули на запрошення громадської організації, яка, ймовірно, залучала бойовиків на «Куликове поле», які також брали участь в спробах силового захоплення будівель державних органів влади.

«Усіх виявлених осіб, які не змогли вказати чіткої мети свого перебування на території України, через кордон не пропущено та повернуто зворотним рейсом», – заявили прикордонники.

Раніше в Державній прикордонній службі України повідомили, що при в’їзді на територію Одеської області напередодні у громадянина Молдови виявили предмети військової амуніції та боєприпаси часів Другої світової війни.

За даними Міністерства внутрішніх справ України, нині на території Одещини посилені заходи безпеки. Лише в самій Одесі на вулиці міста вийшли понад дві тисячі правоохоронців. Це пов’язано із повідомленнями про загрозу провокацій під час масових заходів, запланованих на травневі свята і до річниці подій 2 травня 2014 року в Одесі.

2 травня 2014 року на марш футбольних фанатів і проукраїнських сил у центрі Одеси напали проросійські активісти з вогнепальною зброєю. Були вбиті шість людей-учасників маршу. Згодом проукраїнські демонстранти зібралися вже на нову демонстрацію і рушили на площу Куликове поле, де був розташований наметовий табір проросійських активістів.

Проросійські активісти й їхні прихильники сховалися в будівлі Будинку профспілок. Обидві сторони кидали одна в одну пляшки з займистою рідиною. Внаслідок пожежі, що виникла в будинку, при спробах вистрибнути з нього і внаслідок застосування проросійськими активістами вогнепальної зброї там загинули ще 42 людини з обох сторін конфлікту. Також у перебігу протистоянь того дня було поранено близько 200 людей.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Проросійські провокації в Одесі. Чи вдасться «розхитати» ситуацію?​

Робота для СБУ. Не можна допустити реваншу кремлівських посіпак

Суд скасував рішення Одеської міськради про перейменування низки вулиць

СБУ: відкрите провадження через рішення перейменувати низку вулиць в Одесі