Фонд держмайна подав до суду скаргу щодо боргу ОПЗ перед Ostchem Фірташа

Одеський припортовий завод

Фонд державного майна 13 травня подав касаційну скаргу до Вищого спеціалізованого суду України щодо боргу Одеського припортового заводу перед компанією Ostchem Дмитра Фірташа.

Як повідомляє прес-служба, фонд просить скасувати ухвали Южного міського суду та Апеляційного суду Одеської області щодо боргу ОПЗ, а також передати справу на новий розгляд до суду першої інстанції.

У Фонді держмайна вважають, що рішення Апеляційного суду фактично відкриває шлях до банкрутства надважливого містоутворюючого підприємства.

У березні Южний міський суд Одеської області задовольнив клопотання представника компанії Ostchem про визнання та надання дозволу на примусове виконання на території України рішення Стокгольмського арбітражу про стягнення з ОПЗ на користь компанії Ostchem понад 193 мільйони доларів основного боргу і понад 57 мільйонів доларів нарахованої пені за прострочення платежів.

10 травня суд не задовольнив апеляційну скаргу ОПЗ, а ухвалу Южного міськсуду залишив без змін.

Компанія Ostchem Дмитра Фірташа продавала на ОПЗ газ. Публічне акціонерне товариство «Одеський припортовий завод» – це гігантський український виробничий комплекс, що працює з 1978 року. Він розташований за 30 кілометрів від Одеси і займає площу 250 гектарів. Основна продукція – карбамід та аміак – мінеральні добрива, які використовують аграрії. Понад 20 років держава намагається його продати, проте приватизація щоразу зривається.