Доступність посилання

ТОП новини

Ще один конкурс з приватизації ОПЗ є неминучим – Рябченко


Одеський припортовий завод
Одеський припортовий завод

Повторний продаж Одеського припортового заводу знову зірвався. Причиною стала відсутність заявок від потенційних покупців. Якщо минулого разу у Фонді держмайна це пояснили зависокою ціною об’єкту, то цього разу причини інші – адже ціна була знижена більш ніж вдвічі. Прем’єр-міністр розкритикував роботу Фонду держмайна через провал повторної приватизації ОПЗ. Втім, колишній голова фонду вважає, що існують певні приховані умови, через які всі зацікавлені інвестори раптом відмовилися брати участь в торгах.

Конкурс з приватизації Одеського припортового заводу (ОПЗ) мав відбутись 14 грудня, останній день подачі заявок був 6 грудня.

Це було повторне оголошення про приватизацію ОПЗ, для якого стартову ціну підприємства було зменшено з 13,175 до 5,16 мільярда гривень. Відсутність покупців минулого разу у Фонді держмайна пояснили саме зависокою стартовою ціною.

Одеський припортовий завод
Одеський припортовий завод

Зацікавленість у придбанні хімічного заводу виявляли близько 6-7 інвесторів, як раніше повідомляв голова Фонду державного майна Ігор Білоус. Серед них були і представники українського бізнес-сегменту, зокрема компанія «Укрнафтобуріння» та група DCH, які напередодні заявили про відмову від участі в конкурсі.

Чому зірвалась приватизація

Врешті, жодної заявки на участь в конкурсі з приватизації ОПЗ до 6 грудня не надійшло.

«Ключовими чинниками відсутності заяв є негативна цінова кон’юнктура на глобальних ринках мінеральних добрив та відсутність позитивних прогнозів її зростання, висока ціна на природний газ, збиткова діяльність підприємства, продовження нарощення боргів, в тому числі перед OSTCHEM Holding (GroupDF)», – йдеться в офіційному зверненні голови Фонду держмайна.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман жорстко розкритикував роботу Фонду держмайна, покладаючи відповідальність за провалену приватизацію на відомство.

«Останній конкурс з приватизації ОПЗ показав, що інституція абсолютно неспроможна провести ефективну приватизацію, управляти державним майном. Це не повноваження уряду, але я позвільняв би вас всіх сьогодні, всіх, хто керує Фондом державного майна», – зазначив на засіданні Володимир Гройсман.

Володимир Гройсман
Володимир Гройсман

Уряд вирішив заслухати до кінця місяця звіт від ФДМУ щодо ситуації з приватизацією ОПЗ та подати пропозиції президентові і парламенту щодо реагування на провалений продаж підприємства.

Група DCH повідомила про причини відмови від участі в конкурсі з приватизації ОПЗ. В офіційному повідомленні йдеться про те, що після подання заявки компанія отримала доступ до даних про діяльність заводу, яку ретельно проаналізувала. Виявилося, що суттєва для інвестора інформація не збігається з тією, яку було опубліковано в офіційному повідомленні щодо об’єкту приватизації.

«Зокрема, було виявлено, що реальна сума кредиторської заборгованості становить не менше 85 мільйонів доларів, а у найбільш песимістичному варіанті може перевищувати 350 мільйонів доларів. А це фактично збільшує ціну придбання ОПЗ для потенційних покупців до 550 мільйонів доларів і більше, у порівнянні з ціною, по якій акції підприємства виставлені на продаж. Крім того, щодо підприємства ініційовано розгляд в Антимонопольному комітеті України та виконавче провадження від 20.09.2016 року, інформація про який міститься у публічному реєстрі Міністерства юстиції України», – йдеться у повідомленні.

З критикою на адресу голови ФДМУ виступив і перший заступник гендиректора ОПЗ Микола Щуріков. Про це він написав на своїй сторінці в соцмережі, де зазначив, що «це не стан заводу створює для учасників ризик втрати інвестицій, а саме Ігор Білоус із відомством: темнить, тягне час і, вочевидь, діє не в інтересах держави».

Є декілька варіантів щодо заводу – Білоус

Голова ФДМУ Ігор Білоус відреагував на критику від уряду і заявив, що не має наміру подавати у відставку через це. Він зазначив, що на місці прем’єра теж був би незадоволений результатами.

«Ми будемо готувати звіт для прем'єра. Для нас результат конкурсу теж був сюрпризом», –сказав він журналістам після засідання Кабміну.

Ігор Білоус пояснив, що є декілька варіантів щодо майбутнього заводу – продаж або передача в управління. Він додав, що завод можуть призупинити до кращої ситуації на ринку або продовжувати його роботу, розуміючи, що він буде збитковий, і мінімізувати збитки, передає «УНН».

Якщо ми не знайдемо рішення, наглядова рада проголосує за зупинку заводу
Ігор Білоус

«Зараз, якщо ми не знайдемо рішення, звісно, наглядова рада проголосує за зупинку заводу», – вважає Ігор Білоус.

Микола Щуріков переконаний, що зупинка підприємства неможлива, на його думку йдеться про інтереси олігархів.

Про зупинку не може бути й мови
Микола Щуріков

«На мій погляд, про зупинку не може бути й мови, а це означає, що ОПЗ будуть передавати компанії, що має дешевий газ. Таких в Україні аж три: «Укрнафта», підконтрольна бізнесмену Ігорю Коломойському, «Burisma» Миколи Злочевського й НАК «Нафтогаз», – пише перший заступник гендиректора ОПЗ.

«Мене здивувало, що відмовились українські компанії» – екс-голова ФДМУ

На думку екс-голови Фонду держмайна України Олександра Рябченка, є певні речі серед проблем проведення конкурсу, які невідомі широкому загалу. Він пояснює, що якщо іноземці дійсно дуже чутливі до нечітко визначених вимог конкурсів та до невідповідності зазначеної інформації, то з українськими покупцями все відбувається інакше. Є щось таке, про що суспільство не знає, але воно стосується безпосередньо об’єкту приватизації, пояснює Олександр Рябченко.

Олександр Рябченко
Олександр Рябченко

Всі знають, що цей завод – найкраще з того, що існує в Україні. Мене здивувало, що саме українці, які мають гроші, відмовились від участі в конкурсі
Олександр Рябченко

«Наш бізнес, український, до цих реалій звик, він в них виріс, сформувався, набрав сили, і він загалом не дуже чутливий до таких речей. Вони дуже добре знають Одеський припортовий завод, всі знають, що цей завод – найкраще з того, що існує в Україні, і іншого такого заводу в Україні просто не буде збудовано, просто немає технічної можливості. Мене здивувало, що саме українці, які мають гроші, відмовились від участі в конкурсі. Українці відмовляються, коли є ще якісь проблеми, окрім тих, що озвучені», – зазначає колишній голова ФДМУ.

Ціна у 200 мільйонів доларів є абсолютно прийнятною і, на його думку, вона б ще піднялася під час торгів.

Ще один конкурс з приватизації є неминучим, адже гарних перспектив для існування такого державного об’єкту немає, зазначає Олександр Рябченко, але передувати цьому має розв’язання тих питань, які злякали покупців, додає він.

На 8 грудня ФДМУ запланував спілкування з пресою на тему перспектив приватизації в Україні.

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG