Українська артилерія наносить удар на Донбасі – фоторепортаж

Українські артилеристи ведуть вогонь у бік російської піхоти із гармати Д-30 калібру 122 міліметри

Так виглядаються снаряди калібру 122 міліметри, які військові заряджають у САУ 2С1 «Гвоздика». Вага такого снаряда понад 21 кілограм. Максимальна дальність стрільби – до 15 кілометрів

У перерві між боями військові мають час перекурити та попити кави. Воду гріти доводиться у польових умоваї. Зрештою, багаття теж не вдається розвести, оскільки дим від нього може демаскувати позицію. 

Вільного часу обмаль, адже виконувати бойове завдання треба бути готовим щомиті. Обстріли можуть розпочатися неочікувано.

Не встигла нагрітися вода, як у бік українських позицій полетіли ворожі снаряди калібру 152 міліметра. Солдат ліг у своєрідне укриття –
це невелика яма, розрахована на одну людину, що дозволяє сховатися нижче рівня землі. Це збільшує шанс вижити під обстрілами.
«Зараз поїдемо їм повертати подарунки», – каже боєць, маючи на увазі, що надійде команда нанести вогневе ураження.

За лічені хвилини так і стається. Екіпаж вантажиться, готується до бою, і машина 2С1 виривається у поле – на вогневу позицію.

Визначення цілі, наведення машини, прицілювання, заряджання і команда –  «Вогонь»
.

Установка випускає два снаряди і змінює позицію. З однієї точки довго не стріляють, щоб їх не накрив контрбатарейний вогонь. 

Зміна позиції і ще більше вогню на полі бою. Військові наносять удар по живій силі противника осколково-фугасними зарядами.

Геннадій один із тих, хто стріляє причіпною гаубицею калібру 122 міліметри Д-30. 

Розрахунок артилеристів перебуває завжди в укриттях. Як правило, в їхній бік часто стріляє артилерія. І як тільки-но приходить наказ, бійці наносять вогневе ураження. Цього разу підтримуючи САУ. 

Постріл і снаряд відправляється у бік живої сили російської армії, яка намагаються штурмувати позиції українських піхотинців.

«Удар тримаємо. Даємо гідну відсіч. Моральний дух високий. З нами правда, з нами Бог. Отже ми переможемо», –  каже Геннадій.

Тим часом горизонт горить, як і все, до чого дістається російська армія. Неспокійні дні літа 2022 року.