Цвіркуни замість корів. Чим вечерятимуть у 2050 році і хто готуватиме?

Не факт, що кожному прийдеться до вподоби меню 2050 року, але інакше врятувати ресурси Землі буде складно, запевняють вчені

До 2050 року населення планети може досягти дев’яти мільярдів. Нагодувати усіх – глобальна проблема. Дослідники кажуть, що зараз більше ніж 100 мільйонів людей мають проблеми із доступом до їжі. До того ж, фермерство – рослинництво і тваринництво, яке й виробляє продукти харчування, є водночас і фактором глобального потепління. Як дати їжу усім і при цьому врятувати планету? І як у цьому допоможе автоматизація?

Людство має десь 30 років до моменту, коли треба буде нагодувати близько 9 мільярдів потенційних ротів.

Що робити? Де взяти білок? Як ліквідувати проблему голоду? Як зійти з дороги, що веде до глобальної екологічної катастрофи? Питань багато, але й відповідей теж.

Сучасні стартапи пропонують нетрадиційні ідеї для вирішення цих проблем.

Більше, ще більше м’яса!

  • На шпальтах світових ЗМІ частіше з’являються новини про м’ясо нового покоління – тобто м’ясо без м’яса. І воно вже почало потрапляти на полиці магазинів у деяких країнах.
  • «Ринок уперше очікує посмакувати цими рослинними білками», – мовиться у статті видання Financial Times.
  • Походження: рослинне або лабораторне. В обидвох випадках вони не пов’язані з використанням тварин.
  • Що всередині: Наприклад, компанія Impossible Food виготовляє м’ясо з рослинних білків, води, кокосової олії та гему (небілковий фрагмент гемоглобіну). Лабораторне ж виготовляють з клітин тварин.
  • Навіщо: Сільське господарство потребує величезних ресурсів і негативно впливає на природу через викиди парникових газів. А це, в свою чергу, впливає на процес глобального потепління. Ну і, звісно, фактором є небажання убивати тварин. «Чисте» м’ясо має скоротити викид газів більш ніж на 60%, запевняють дослідники.
  • «Лише в 2018 році середній американець буде споживати більше 100 кілограмів червоного м’яса та птиці, згідно з доповіддю Міністерства сільського господарства США», – повідомляє The Guardian.
  • Хто виготовляє? Виробленням «альтернативного» м’яса вже займається чимало компаній, які залучають мільйони доларів фінансування. Серед інвесторів – Білл Ґейтс та Леонардо ДіКапріо. Компанії: Impossible Foods, Tyson Foods, Beyond Meat, Memphis Meats.
  • Переваги? Розробники запевняють, що таке м’ясо дешевше і корисніше. Воно так само багате на білок і корисні речовини, а за смаком не відрізняється.

Ще (трохи) більше білка!

  • Ще один варіант, який набуває популярності – їстівні комахи. В інтернеті вже сьогодні можна купити, наприклад, крекери з різних цвіркунів. Кажуть, на смак вони нагадують горішки.
  • Навіщо це? Виробники наголошують, що виробництво одного кілограму яловичини потребує приблизно 22 тисячі літрів води, у порівнянні з 10 літрами на таку ж кількість фермерських цвіркунів, повідомляє The National. Для довкілля – це справжня перемога, адже багаті на протеїн комахи ростуть значно швидше, ніж худоба, а їхнє вирощення не несе негативних наслідків.
  • Хто це робить? В багатьох країнах їстівні комахи – не є чимось новим. На Заході ж цим займаються такі компанії як Eat Grub. І там, до речі, не лише комахи, але й черв’яки, коники та інші незвичні для їжі істоти, мовиться у статті.
  • «Комахи – це не просто «їжа голоду», яку їдять в часи дефіциту їжі, або коли купувати звичайні харчові продукти стає складно, багато людей у всьому світі їдять комахи бо вони так хочуть, в основному через смаковість комах та їхнє місце в місцевих харчових культурах», – цитує The National один зі звітів ООН.

А хто готуватиме?

  • Новий кухар. І ось ми маємо 9 мільярдів ротів, які постійно хочуть їсти. Але швидкість годування також матиме значення, запевняють експерти. Тут вже на допомогу прийдуть роботи. Насправді, вже прийшли.
  • «Роботи, які здатні смажити м’ясо, різати помідори, й обсмажувати овочі й навіть робити піцу, роблять сферу швидкого харчування ще швидшою, але чи довіряєте ви шефу, який ніколи не пробував їжу, яку сам готує?», – запитує автор видання «Бі-бі-сі».
  • Ось в каліфорнійському ресторані Creator, наприклад, робот готує 120 бургерів на годину. Щоправда, поки що не зі штучного м’яса, але автоматизація заявляє про себе досить гучно.
  • При чому роботами керує не людина, а алгоритм машинного навчання, який використовує інформацію з 11 термічних сенсорів у кухонному відсіку, щоб забезпечити, щоб кожен шмат м’яса був саме таким, яким його замовили, мовиться у статті.
  • Ще один (вже існуючий) спосіб автоматизувати виготовлення їжі – друк на 3D-принтері. Наприклад, щоб «надрукувати» піццу – потрібні інгредієнти для її основи, а вже сир та орегано додати доведеться вручну.

«Багато хто з нас стурбований проблемами, з якими стикатимуться майбутні покоління, коли глобальне населення зростає, а природні ресурси Землі зменшуються. Хороша новина полягає в тому, що в усьому світі є велика кількість підприємців, як-от ті, що виробляють лабораторне м’ясо, які працюють над вирішенням деяких з цих проблем та заробляють кілька доларів у процесі. Нічого поганого в цьому немає», – підсумовує оглядач видання The Guardian.