Доступність посилання

ТОП новини

«М’ясо без м’яса»: кому і навіщо воно потрібне? 


З розвитком технологій популярності набувають дедалі більш незвичні речі, і «м’ясо без м’яса» – одна з них. Більш того, воно вже навіть стало новим трендом Кремнієвої долини. Ідея замінити м’ясо тваринного походження зовсім не є новою, але сьогодні технології дозволяють виробити м’ясо нетваринного походження, також багатого на протеїн, смак якого при цьому дуже нагадує справжнє. Компанії інвестують в це мільйони і причина дещо складніша, ніж просто спроба уникнути вбивства тварин.

Сучасні можливості виготовлення «альтернативного м’яса», яке нічим не відрізнялося б від справжнього, дуже часто потрапляють на шпальти світових ЗМІ, які пишуть про те, що вже в скорому майбутньому люди зможуть насолоджуватися «чистим» м’ясом нетваринного походження. Відоме всім соєве м’ясо потроху відходитиме на задній план, поступаючись місцем так званому «пробірковому м’ясу».

Одне з останніх найгучніших імен в індустрії – «Tyson Foods» – компанія, яка займається виробленням «альтернативного» м’яса. Місяць тому вони заявили про те, що підвищують інвестиції в компанію «Beyond Meat» – американського виробника м’ясо-замінника, який вже постачає свої бургери без м’яса більш ніж до 5 тисяч крамниць та 4 тисяч ресторанів, готелів та навчальних закладів, повідомляє видання Futurism. За деякими даними, компанія вже заробила близько 17 мільйонів доларів.

В технології по виробництву «м’яса 2.0» вкладають гроші і такі видатні особистості, як мільярдер Білл Ґейтс, Леонардо Дікапріо та навіть колишній генеральний директор McDonalds Дон Томсон.

Інша компанія – Impossible Foods, відома своїми бургерами з «м’ясом без м’яса» (з якого навіть тече кров!), за деякими даними, вже встигла заробити 75 мільйонів доларів США.

Зразок «пробіркового м’яса» в Університеті Маастріхту, Нідерланди
Зразок «пробіркового м’яса» в Університеті Маастріхту, Нідерланди

​Навіщо це потрібно?

Є безліч причин, чому майбутнє м’яса – не зовсім... м’ясне. Вчені прагнуть зберегти фізичну цілісність і смак м’яса, відмовляючись від його тваринного походження. Частково це пов’язано з етичними занепокоєннями
Челсі Гохд

Челсі Гохд в статті для Futurism пояснює, що насправді «є безліч причин, чому майбутнє м’яса – не зовсім... м’ясне. Вчені прагнуть зберегти фізичну цілісність і смак м’яса, відмовляючись від його тваринного походження. Частково це пов’язано з етичними занепокоєннями сучасного характеру тваринницького сільського господарства, а саме – фабричного виробництва, де життя тварин коротке, неприємне та все більше наповнене антибіотиками», що має наслідки і для кінцевого споживача м’яса, а саме – людини.

Але на цьому причини розробки альтернативного м’яса не закінчуються. Експерти пояснюють, що сільське господарство зазвичай не лише використовує величезні земельні ресурси, але й має суттєво тяжкі наслідки для навколишнього середовища, особливо через викиди парникових газів. Це, в свою чергу, впливає і на прогрес глобального потепління, зауважує Гохд.

Усунення м’яса від раціону людини скоротить до 60% викидів парникових газів, пов’язаних з харчовими продуктами
Джос Луїс Панарредонда

Джос Луїс Панарредонда у статті для BBC пояснює, що «усунення м’яса від раціону людини скоротить до 60% викидів парникових газів, пов’язаних з харчовими продуктами, і звільнить непропорційний розподіл прісної води та сільськогосподарських земель, які використовують для худоби. Робота великих м’ясопереробних підприємств також порушує багато питань стосовно етики, праці, землі та вивозу сміття».

Варто навчитись годувати швидко зростаюче глобальне населення, що голодує на протеїн, таким чином, щоб не зруйнувати при цьому планету
Бетт Ковітт

Бетт Ковітт в статті для Fortune зауважує, що це «тип бачення, яке врятує світ, і яке часто захоплювало уяву Кремнієвої долини – така стара проблема, яку, на думку технологів, можна вирішити лише за допомогою технологій: годувати швидко зростаюче глобальне населення, що голодує на протеїн, таким чином, щоб не зруйнувати при цьому планету».

Китай в минулому році підписав з Ізраїлем угоду про імпорт «лабораторного м’яса» на 300 мільйонів доларів, повідомляє Futurism. Причиною цьому стало не що інше, як «зусилля Китаю, спрямовані на вирішення найбільш актуальних екологічних проблем».

З чого складається «нем’ясне м’ясо»?

Отже, деякі компанії наразі займаються розробкою «пробіркового м’яса», технологія якого поки що доволі дорога, однак з часом ставатиме дедалі доступнішою. Інші ж компанії повністю спираються на рослинні джерела для створення альтернативи м’ясу.

Вирощене м’ясо і дешевше і корисніше, ніж традиційне м’ясо
Часопис Futurism

«Вирощене м’ясо і дешевше і корисніше, ніж традиційне м’ясо. Можливо, знадобиться деякий час, щоб воно потрапило на столи громадськості, але, здається, його переваги незабаром стане складно ігнорувати», – йдеться в Futurism.

На сайті компанії «Beyond Meat», наприклад, вказано, що їхній продукт соковитий, зі смаком м’яса традиційного бургеру, але повністю рослинного походження. В одній бургер-котлеті, за даними компанії, міститься 20 грамів протеїну. При цьому, пояснюють виробники, основним джерелом протеїну є горох, а для червоного кольору такого м’яса вони використовують звичайний буряк.

Підпис: мережа ресторанів TGI Fridays почала використовувати в своїх бургерах м’ясо від «Beyond Meat»:

​Компанія також нещодавно оголосила про початок виготовлення нових сосисок, які начебто смакують так само, як ті, що виготовлені зі свинини, але мають в своєму складі суміш гороху, бобів та рису, які забезпечують людину необхідним протеїном.

Текстура сосиски без м’яса є досить схожою на м’ясо, але ця сосиска все ж поки що відрізняється за смаком від справжнього м’яса
Кореспондентка видання Business Insider

Кореспондент видання Business Insider, яка мала нагоду спробувати таку сосиску «Beyond Meat», зазначає, що текстура виробу є досить схожою на м’ясо, але, на її думку, ця сосиска все ж поки що відрізняється за смаком від справжнього м’яса.

А ось, наприклад, компанія New Wave Foods виробляє альтернативу креветкам з водоростей, а Ocean Hugger Foods використовує томати для розробки альтернативи сирого тунця в суші.

Не всім подобається такий розвиток технологій

Голландець Яап Кортевег – фермер в дев’ятому поколінні, який заснував «The Vegetarian Butcher» (в перекладі: «Вегетаріанський м’ясник») – компанію, яка з 2010 року розробляє продукти рослинного походження, які виглядають та смакують, як м’ясо, повідомляє The Economist. Компанія, яка має точки продажу в 15 країнах та заробляє мільйони доларів на рік, хоче «спокусити м’ясоїдів» без шкоди довкіллю та тваринам, йдеться у статті.

Але це не всім до вподоби: наприклад, деякі голландські політики почали закликати до заборони м’яса, яке не містить протеїну. Сам Кортевег повідомив виданню, що в його компанії вбачають «загрозу» діяльності фермерів, і суперечки дедалі зростатимуть із подальшим розвитком альтернативного м’яса, мовиться у статті.

Попит на м’ясо з часом лише зростатиме, а багатьом людям, які раніше не мали змоги їсти м’ясо, буде важко пояснити, чому їм слід перейти на альтернативу, якщо вона дійсно відрізнятиметься від м’яса
Джос Луїс Панерредонда

Як пояснює Панарредонда, зі зростанням населення та економік різник країн, попит на м’ясо з часом лише зростатиме, а багатьом людям, які раніше не мали змоги їсти м’ясо, буде важко пояснити, чому їм слід перейти на альтернативу, якщо вона дійсно відрізнятиметься від м’яса. Більш того, «м’ясу 2.0» просто необхідно бути доступним та корисним.

Але із стрімким розвитком штучного інтелекту, який вже сьогодні допомагає стартапам в розробці альтернативного м’яса, часи, коли воно стане чимось звичайним, настануть вже незабаром.

  • Зображення 16x9

    ​Тетяна Савчук

    Приєдналася до Української редакції Радіо Свобода у 2017 році. Здобула ступінь магістра з міжнародних відносин та дипломатії в Англо-американському університеті у Празі. Продюсерка соціальних мереж. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG