Чому Кремль так розлютила українська пропозиція перейменувати Росію на Московію?

Демонстрація у Європі проти війни Росії з Україною. Напис на плакаті: «Московіє, йди геть!». Лютий 2022 року

Уряд України «опрацьовує питання» можливості і доцільності перейменування Росії на Московію після доручення, яке дав президент Володимир Зеленський. Доручення з’явилось раніше у березні після того, як відповідна петиція про перейменування Росії на Московію набрала потрібні 25 тисяч голосів на сайті Офісу президента України. В Росії, між тим, дуже гостро відреагували на таку ідею з перейменуванням і вдалися до образливих назв для самої України.

Не так давно на сайті Офісу президента України з’явилася петиція про перейменування назви «Росія» на «Московія» та заміни термінів «російський» на «московський», а «Російська Федерація» – на «Московська федерація». Автор петиції наполягав, що «історичною назвою Росії є Московія».

Петиція набрала понад 25 тисяч підписів і на неї відповів президент України Володимир Зеленський. Він зазначив, що «порушене у петиції питання потребує ретельного опрацювання як у площині історико-культурного контексту, так і з огляду на можливі міжнародно-правові наслідки», і попросив уряд разом з науковими установами комплексно опрацювати це питання.

Петиція

«Історичною назвою Росії є Московія. Те саме стосується державних утворень столичного князівства, столичного царства, імперії. 22 жовтня 1721 року, тобто 301 рік тому, московський цар Петро I проголосив Московське царство Російською імперією. Тільки 301 рік існує Росія», – зазначила авторка запущеної восени минулого року петиції Валерія Шахворостова.

Історичною назвою Росії є Московія. 22 жовтня 1721 року московський цар Петро I проголосив Московське царство Російською імперією
Валерія Шахворостова

За її словами, зміна назви дала б підстави для того, щоб у подальшому було експропрійовано історію Русі. Зокрема, для іноземців Rus (Русь) і назви Russia, Russie, Russland (Росія) на вигляд майже тотожні.

«Це призводить до плутанини на міжнародному рівні. Пишуться художні книги, знімаються фільми, де Росію представлено як Русь, що є неприпустимим», – наголошується в петиції.

«Офіційна зміна назви держави – це потужний інформаційний хід на міжнародному рівні. Він створить у Росії та інших країнах запит на запитання: «Що таке Московія? Чому українці перейменували Росію на Московію?». Це запустить хвилю пошуку інформації», – переконана авторка петиції Валерія Шахворостова.

Your browser doesn’t support HTML5

Росія чи Московія?

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко заявив, що ідея змінити назву країни Росія на Московія цікава і потребує додаткового опрацювання. Про це він сказав в ефірі телемарафону 12 березня.

Мені ця ідея, так би мовити, симпатична, але своє слово мають сказати експерти
Олександр Ткаченко

«Будемо говорити з експертами, розглядати це питання. Очевидно, що воно має історичне підґрунтя, тому що історія з «Московією» з'явилася за часів Петра I, який вирішив переписати, у тому числі завдяки деяким українським діячам, історію Московії, і, власне, тоді виникла назва «Росія». Таким чином вони з тих часів намагалися забрати історію Русі-України, Києва і прибрати її для Санкт-Петербурга, Москви, тундри і всіх інших місць», – зазначив глава МКІП.

Ткаченко підкреслив, що в цьому питанні потрібні консультації з експертами. «Мені ця ідея, так би мовити, симпатична, але своє слово мають сказати експерти», – додав він.

Секретар РНБО Олексій Данілов висловив свою думку щодо ініціативи перейменувати Росію у Московію, коли його про це запитали в інтерв’ю Радіо Свобода.

«Всі речі мають називатися своїми іменами. Це ж точно не демократичний режим. Це точно вже після того, як він вийшов в ось цю стадію після 24 лютого 2022 року – це сучасні «гітлери». Їм треба обов’язково мати назву. І ця назва має їх супроводжувати довгий проміжок часу», – сказав Данілов.

Нещодавно на сайті Офісу президента з’явилася петиція про перейменування назви «Росія» на «Московія» та заміни термінів «російський» на «московський», а «Російська Федерація» – на «Московська федерація»

За його словами, Захід помилково вважає, що Росія має стосунок до Європи.

«Росія – це країна з тих, що йдуть із Золотої Орди, з тих країв, це суцільна Азія. Нічого тут страшного немає. Просто це треба визнати як історичний факт, зрозуміти, що те, що вона тут поцупила, з нашої країни, що воно повернеться, тому що по-іншому воно не буде ніяк. І тоді це буде звичайна азійська країна», – додав він.

Реакція Москви

Нещодавно президент Росії Володимир Путін сам попереджав про небезпеку розпаду російського народу на, як він сам висловився, «московитів, уральців та інших…».

У Кремлі назвали «безглуздим курйозом» доручення президента Зеленського опрацювати питання про перейменування Росії на Московію.

Яка різниця, як ми будемо їх називати? Воювати доведеться що з Росією, що з Московією
Користувач фейсбуку

«Ви знаєте, це, напевно, належить до таких безглуздих курйозів, подібні повідомлення або подібні рішення», – заявив прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков, зазначивши, що до цього «треба ставитися з посмішкою».

За його словами, «багато було таких жартів із цього приводу, не думаю, що треба якісь нові жарти відпускати».

«Російська Федерація, як би хто її не називав, залишиться великою державою, великою країною, і вона залишиться Росією», – наголосив Пєсков.

Герб Московії, «Стематографія», 1702 рік

На тлі, як висловився сайт ТСН, «гучної істерики росіян» через петицію про перейменування Росії на Московію заступник голови Радбезу РФ Дмитро Медведєв запропонував змінити назву України.

У телеграмі Медведєв вкотре назвав президента України Володимира Зеленського «нацистом», як це робить російська пропаганда з перших днів війни.

«Наша відповідь? Ні, звісно, не «Хохляндія» (похідне слово від зневажливої назви українця – ред.). І тим більше не «Малоросія». Тільки Schweinisch Bandera-Reich. Exakt!», – написав Медведєв, пропонуючи назвати Україну німецькою мовою, що в перекладі означає «свинячий бандерівський рейх».

А речниця російського МЗС Марія Захарова заявила, що петиція про можливе перейменування Росії на Московію є «свідченням спроби створення «антиРосії».

«Бункерний (у Росії називають так Зеленського – ред.) щодня доводить нашу правоту. Ось ще одне свідчення спроби створення з України «антиРосії», – написала вона.

«Україна-Русь vs Московія: настільна книга». Навчальний посібник, виданий 2019 року. В Україні ще до війни обговорювалась тема перейменування Росії на Московію

Коментарі українців

Мовна редакторка Ольга Васильєва у фейсбуці нагадала, що була першою за створення петиції ще в березні 2022 року – невдовзі після нападу Росії на Україну, але її ініціатива тоді не пройшла.

Це справа кожного народу, як творити свою мову
Ольга Васильєва

За її словами, кожен народ має право називати іноземні країни так, як це диктується мовними особливостями та історичними традиціями.

Як помітила вона, іспанці називають Україну «УкрАніа», а греки «УкранІа».

«Це справа кожного народу, як творити свою мову», – написала Васильєва.

Вона дала підбірку, як називають себе інші народи і як вони називаються в українській мові:

Остеррайх – Австрія (чехи і словаки називають Австрію РакУско)

Мадьярорсаг – Угорщина

Дойчланд – Німеччина

Тюркіє – Туреччина

Еллада – Греція

Свер’є – Швеція

Норге – Норвегія

Суомі – Фінляндія

Сакартвело – Грузія

Хайастан – Вірменія

Шкіперія – Албанія

Бгарат – Індія

Чжунго – Китай

Міср – Єгипет

Ніхон – Японія

Сергій Борщевський, письменник, дипломат, експерт Центру вивчення Росії вважає, що Росія як самоназва справді з’явилася лише якихось 300 років тому (1721) на заміну попередньої – Московське князівство.

Самоназва Росія маніпулятивна, яка дала і дає цьому утворенню можливості довільного псевдонаукового трактування історії
Сергій Борщевський

«Самоназва Росія маніпулятивна, яка дала і дає цьому утворенню можливості довільного псевдонаукового трактування історії як для внутрішнього вжитку (живлячи, між іншим, доктрину так званого «русского мира»), так і за її межами, на міжнародній арені», – вважає Борщевський.

За його словами, перейменування Росії на Московію – питання політичне. «І до речі, непогано було б доручити МЗС опрацювати з партнерами (передусім із країнами Балтії, Польщею, Чехією) питання їхнього приєднання (після України) до перейменування», – додає експерт.

Ще якихось 300 років тому терени сучасної Росії називались Московією

Професор Острозької академії Петро Кралюк раніше теж звертав увагу на історичний аспект проблеми перейменування.

«Українці й далі часто себе називали руссю, русинами, натомість жителів колишнього Залісся – москалями, московітами. Сам же термін «росіянин» для означення населення колишнього Залісся-Московії утверджувався в Російській імперії, а пізніше в Радянському Союзі. Цей термін украдений у нас, українців. І його нам облудно нав'язали з допомогою імперських державно-політичних структур для ідентифікації заліщуків-московітів», – акцентував Кралюк.

Проте є чимало тих, хто не вважає доцільним перейменування Росії на Московію або радше не вважає, що це дасть якісь прямі позитивні результати.

Користувач фейсбуку Костянтин Чернявський пише в коментарі: «Яка різниця, як ми будемо їх називати? Воювати доведеться що з Росією, що з Московією. Зміна назви їх зменшить до розмірів Московського князівства тільки в наших фантазіях».

А користувачка фейсбуку Людмила Чолонау зауважує: «І що зміниться, якщо ми станемо називати нелюбу нам країну по-старому Московією? Вона перестане бути Російською Федерацією? Там поміняється влада? Свою назву «Русь» ми давно втратили, її вже не повернути…».

У чатах навіть лунають пропозиції перейменувати Росію не на Московію, а на «Підмосков’я», бо це, мовляв, «краще відображає стан поневолених Москвою народів».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Московія чи... Як переназвати Росію?
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Данілов висловився щодо ініціативи перейменування Росії у Московію
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Як Московія стала Росією? До 300-ліття «викрадення» назви українського народу