Бої за сіль землі? Всередині шахти «Артемсіль» у Соледарі – фотогалерея

Це чиста сіль. Кришталево чистий шматок видобули на соляній шахті «Артемсіль», що в Донецькій області на сході України (фото 2019 року)

Підземна камера на шахті, що виникла після видобутку тисяч тонн кам’яної солі. Геологи, які працюють на шахті, кажуть, що з початку робіт у 1881 році було видобуто менш ніж 5 відсотків соляного пласту. (Фото 2019 року)

Сходи аварійної евакуації проходять по одній зі стін камери у шахті за сотню метрів від поверхні

Транспортний тунель усередині шахти. Величезний сольовий пласт під містом Соледар утворився після того, як висохле стародавнє море (фото 2019 року)

На шахті працювало понад 2800 людей і вона постачала близько 95% солі, яку споживають українці (фото 2019 року)

Шахтар на пульті управління солевидобувального комбайна у шахі під Соледаром. (фото 2019 року)

Робочий елемент комбайна, що подрібнює сіль на порошок, який легко транспортується. Видобуток солі під Соледаром (фото 2019 року)

Збирання видобутої і подрібненої солі, щоб потім її транспортувати на поверхню. Шахта під Соледаром. (фото 2019 року)

У 2015 році, на тлі спровокованого Росією конфлікту на Донбасі,  шахти «Артемсіль»  втратили приблизно третину свого ринку після того, як Росія раптово «припинила» імпорт української солі (фото 7 квітня 2019 року із шахти під Соледаром)

Мелена сіль потрапляє на конвеєр, який доставляє її на поверхню. Процес транспортування  видобутої солі з глибини шахти під Соледаром. (фото 2019 року)

Крім продажу солі як для харчової, так і для важкої промисловості, шахта «Артемсіль» також продавала незвичайний сольовим продукт (фото 2019 року)

Ці соляні блоки, які продають приблизно за 8 євро кожний, і які використовують для «спелеокамер» – кімнат, стіни яких викладені із солі, де намагаються створити умови, схожі на ті, які є у соляних шахтах. Перебуванням у них, зокрема, лікують початкові стадії бронхіальної астми. (фото від 7 квітня 2019 року)

Робітник нарізає солеві блоки у шахті під Соледаром. (фото 2019 року)

 Досі немає спільної думки, чи справді вдихання соляного пилу є чудодійним засобом від респіраторних захворювань та допомагає при астмі. Однак, у соляних шахтах Солотвина на Закарпатті впродовж десятиліть накопичили позитивний досвід лікування бронхіальної астми і покращення стану важко хворих із проблемами дихання та алергії.
Проте, за президенства Віктора Януковича, шахти у Солотвині були знеструмлені і в результаті цього затоплені.
Польські лікарі теж підтверджують, що  працівники соляних шахт часто уникають захворювань легень, характерних для інших шахтарів. У Польщі теж розвивається індустрія «галотерапії».

Переважна кількість солі продається як приправа до їжі. Представники компанії «Артемсіль» казали у 2019 році журналісту Радіо Свобода, що  компанія прагне прорватися на західні ринки.

Щойно запакована кам’яна, кухонна сіль сходить із виробничої лінії (фото 2019 року).
Речник компанії тоді розповідав Радіо Свобода, що «Артемсіль» розробляла нове упаковання, щоб привернути увагу західних покупців. 

Збережений з минулого століття кований напис біля входу в одну з шахт «Артемсолі» (фото 2019 року)

Російські війська в Україні намагаються захопити солевидобувне місто Соледар у ході тривалого наступу, який Міноборони Києва назвало «маніакальним».