Дрон, радянська граната і 3D-принтер: новий спосіб нищення російських танків

Фото: Creative Commons

Українські бійці винайшли новий спосіб використання гранат старого зразка для знищення російських танків та іншої бронетехніки.

На цьому знімку, опублікованому «Аеророзвідкою», яка розробляє малі безпілотники для фронту, видно дрон-октокоптер українського виробництва з двома встановленими гранатами.

На відео, нещодавно опублікованому «Аеророзвідкою», видно, як дрон скидає мінібомби на ворожу бронетехніку, яку за мить знищують катастрофічні вибухи.

Фахівці з відстеження зброї, що застосовується у російсько-українській війні, ідентифікували мінібомби як модифіковані протитанкові гранати РКГ-3 радянських часів із хвостовим оперенням, надрукованим на 3D-принтері для стабілізації падіння.

РКГ-3 (на фото) – протитанкова граната, розроблена в Радянському Союзі та вперше представлена у 1950 році. Ця зброя розміром і вагою не поступається тонкій пляшці вина і призначена для того, щоб кидати її вручну по бронетехніці супротивника.

Граната містить гальмівний парашут (можна побачити його прямо всередині цього макета в музеї), який вистрибує під час кидка, щоб граната вразила ціль першим запалом.

При ударі РКГ-3 детонує кумулятивний заряд (виділений жовтим кольором на цьому розрізі), який стріляє гіперзвуковою мідною кулею із достатньою силою, щоб пробити понад 20 сантиметрів броні.

Проникнення перегрітого металу усередину танків може призвести до «катастрофічного» детонування їхніх боєкомплектів.

Радянські солдати тренуються із муляжами гранати РКГ-3 підбивати танки під теперішнім Санкт-Петербургом у 1978 році

Хоча РКГ-3 була надзвичайно ефективна при ударі, вона вимагала майже суїцидального наближення до ворожої бронетехніки. Тож, коли у 1960-х роках на озброєння надійшли реактивні радянські протитанкові засоби РПГ-7, які змогли вражати броню супротивника з відстані сотні метрів, ручна граната РКГ-3 стала вважатися застарілою.

На рідкісному фото чеченський боєць, озброєний гранатою РКГ-3, у центрі Грозного під час першої російсько-чеченської війни 1995 року

І хоча, саме ця граната була у центрі уваги відомої сцени у фільмі «Американський снайпер» 2014 року, РКГ-3 рідко використовувалася у збройних конфліктах.

Востаннє ця зброя потрапила в новини у 2006 році, коли бойовики «Аль-Каїди» показали її застосування проти американської бронетехніки в Іраку. Ця атака якраз засвідчили ризики застосування цих гранат.

Українські військові тренуються із безпілотниками перед початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Вони дивляться в екран, на якому в реальному часі відображається октокоптер, у той час як встановлений на тринозі передавач зв'язується з дроном

Хоча російські збройні сили мають технологію для блокування керування дронами, відео української «Аеророзвідки» доводить, що пілотам дронів все ж вдається знищувати важку техніку супротивника вартістю у сотні тисяч доларів за допомогою гранати, вартість якої оцінюється менш ніж у 100 доларів.

Нова розробка в галузі недорогих бойових безпілотників може створити проблему для російської бронетехніки, що хоче наблизитися до українських позицій.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «У машині було більше 30 кульових отворів, у мені п'ять»: оперний співак Сергій Іванчук
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Десять причин, чому Україна має перемогти – Тімоті Снайдер
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час