Зеленський – складний співрозмовник для Путіна – Бузаров

Гості програми «Ваша Свобода»: політичний експерт Андрій Бузаров; голова департаменту Донецької облдержадміністрації у 2014–2016 роках Олександр Меланченко.

Президент України Володимир Зеленський поговорив телефоном зі своїм російським, можна сказати, колегою – президентом Росії Володимиром Путіним і закликав того «вплинути» на бойовиків, щоб ті «припинили вбивство наших людей». Після такої розмови у Путіна заявили, що варто впливати на ЗСУ, які нібито обстрілюють «мирне населення Донбасу». І саме після такої розмови ці так звані «їхтамнєти» ще 10 разів порушили перемир’я. Щоправда, цього разу обійшлося беж жертв. Хоча раніше кілька українських воїнів загинули.

Your browser doesn’t support HTML5

Ваша Свобода | Війна на Донбасі: Путін відповів Зеленському

Олександр Лащенко: Пане Бузаров, відбулося вже два спілкування відносно нового президента України Володимира Зеленського з Путіним. Є сенс від такого спілкування – сам на сам, пане Бузаров, хоча тільки по телефону?

Андрій Бузаров (переклад): Як президент Зеленський не міг не відреагувати. З іншого боку, трагедія, яка сталася з українськими вояками, не перша, і не виключені у майбутньому схожі провокації російської сторони. Мені здається, що вся ця ситуація наближає можливу зустріч у «нормандському форматі», яка відбудеться найближчими місяцями. Я не знаю, де і коли. Але, можливо, ця зустріч відбудеться.

Путін і Зеленський сядуть за стіл переговорів. Не виключаю, що представник американської сторони може брати участь у наступному засіданні «нормандської групи»
Андрій Бузаров

Такі ситуації, на жаль, є трагедією для українських громадян, але з політичної точки зору не може так далі тривати ця ситуація. Я думаю, що і Путін, і Зеленський сядуть за стіл переговорів. Я не виключаю, що представник американської сторони може брати участь у наступному засіданні «нормандської групи». Тоді ми, напевне, побачимо якісно новий підхід до вирішення конфлікту на Донбасі.

Андрій Бузаров

У нас унікальна ситуація. На жаль, у нас немає посла США тут і немає нашого посла в США! За 29 років незалежності я не пам’ятаю такої ситуації. Треба це питання зараз вирішити. Я думаю, що до візиту (Зеленського до США – ред.) і буде пристосоване вирішення питання послів. Але в контексті Росії зараз тільки одна фігура, яка пов’язує, – Курт Волкер. Я не виключаю, що Курт Волкер буде присутнім на наступній зустрічі Путіна і Зеленського. Тільки США можуть впливати на Росію, так як треба. Візит Зеленського до Трампа у США, я переконаний, визначить чимало питань щодо Донбасу.

Ми побачимо якісно новий етап переговорів. Не виключаю, що будуть нові угоди або ж якісь кроки, які спрямовані на імплементацію мінських угод. Ці нові угоди, можливо, будуть винесені на голосування у Верховній Раді. Я допускаю гнучкість… Це залежить від західних партнерів.

– Пане Меланченко, на вашу думку, є взагалі сенс таких дзвінків Зеленського на адресу Путіна?

У Зеленського як у президента немає іншого виходу, як телефонувати Путіну. Зрештою, не вдарить же він його ножем на найближчій зустрічі
Олександр Меланченко

Олександр Меланченко (переклад): У Зеленського як у президента немає іншого виходу, як телефонувати Путіну. Зрештою, не вдарить же він його ножем на найближчій зустрічі у якомусь «нормандському форматі». Інша справа, що наші ЗСУ повинні давати чітку відповідь, не лише на словах, а відповідь вогнем, «вогнем і мечем». А завдання президента – якимось чином донести до президента Росії, що ми не маємо наміру бути «хлопчиками для биття», що буде чітка відповідь. Є істерика на російських каналах, що ми ледь вже не йдемо брати Краснодар.

Олександр Меланченко

Він (Путін – ред.) йде тільки в атаку, в атаку, в атаку. І для Путіна, і для цих утворень – «ЛНР», ДНР» – іншого шансу немає. Тільки війна. Як тільки агресивні дії припинять, постане питання людей, які живуть на тій, українській, території: що це за утворення? Тому такі провокації будуть постійно. Зупинятися їм не можна.

– Панове, Зеленський замість Порошенка як візаві Путіна – це важче буде господареві Кремля чи, навпаки, легше, зважаючи на брак досвіду Володимира Зеленського?

Зеленський є актор. Ніколи не зрозумієш, яку маску він одягає. Путіну з усім його колосальним досвідом спілкуватися з актором не так і просто
Андрій Бузаров

Андрій Бузаров: Звісно, складніше для Путіна. Зеленський є актор. Ніколи не зрозумієш, яку маску він одягає. Він може з тобою спілкуватися за одних обставин, в інших обставинах – з іншою маскою. І Путіну з усім його колосальним досвідом, з усім його досвідом радянського розвідника, контррозвідника, думаю, спілкуватися з актором не так і просто. Всі інститути у Росії, які займаються аналітикою і так далі, навряд чи зможуть спрогнозувати результат і хід майбутньої зустрічі Зеленського і Путіна. Тому для Путіна президент Зеленський як візаві – не дуже хороший варіант, із точки зору ведення переговорів.

Ми всі чули про манеру ведення переговорів Путіна. Це також тактика «запізнення», щоб люди трішки нервували. Він завжди дуже підготовлений, дуже інформований. І завжди агресивна манера, він ніколи не слухає. Зеленському, думаю, це абсолютно все одно. Для Путіна така людина не завжди зручна. По суті, це вперше в історії України ми бачимо таке співвідношення. Якщо брати пострадянські країни, то в основному керівництво – це колишні вихідці з комсомолу, які є зрозумілими для Путіна. Зеленський і Саакашвілі нове покоління представляють.

(Повна версія програми)

Щодо територій, то, мені здається, це питання навіть поза можливостями Зеленського. Тут тільки санкції і можливий якийсь переговорний процес із Росією. Так робили ізраїльтяни, коли з палестинцями боролися. Не думаю, що буде двосторонній формат.

Якби ми 6 років розстрілювали свої міста, то там було б вже мокре місце. Путіну це складно пояснити
Олександр Меланенко

Олександр Меланченко: На жаль, Росія звикла як? Як вони у Чечні воювали? Тотальне бомбардування, тотальні обстріли і більше нічого. Підійшли до села, розстріляли село, а потім зайшли у село і подивилися, хто живий, а хто – ні, взяли у полон, розповіли, що, виявляється, вони воювали з ними. Приблизно за тією ж схемою вони хочуть показати картинку, що ми просто «розстрілюємо» свої міста. Але вже 6 років йде ця війна! Якби ми 6 років розстрілювали свої міста, то там було б вже мокре місце. Путіну це складно пояснити. Донецьк живий і здоровий. Спочатку показують картинку «квітучого Донецька» і тут же ж розповідають, як його «розстрілюють». Це як шизофренія на російських телеканалах.

Путіну буде дуже складно на переговорах. У Зеленського є право на помилку. Завжди можна сказати, що це молодий політик, десь помилився, десь можна підкорегувати. У Путіна немає права на помилку. Я думаю, що, можливо, навіть відтягуватиметься ця зустріч, наскільки можливо, з боку Путіна. Навпаки, політика України йде в атаку. Говоримо: давайте зустрічатися, давайте розмовляти, повертайте Донеччину назад, а наступним буде Крим. І Путін це розуміє. Путіну складно нести Донеччину на своїх плечах. 3–4 мільйони населення ще не носили.