«Я не вірю в коронавірус»: як живе Київ під час карантину

Карантин у Києві, Русанівський парк, 28 березня 2020 року

Урядовці та зірки закликають українців залишатися вдома та триматися подалі від місць скупчень людей. Та, хоча з початком карантину кафе, кавярні та розважальні заклади закриті, мешканці столиці не поспішають ховатися по домівках.

Один із перших днів карантину видається сонячним і теплим, і мешканці спальних районів замість самоізоляції виходять у найближчий парк на прогулянки й пікніки. Дехто вдягає маски, та більшість ніяк не убезпечуються.

Люди гуляють київським парком

На дитячих майданчиках Русанівки багато батьків із дітьми. Вочевидь, для багатьох карантин – це щось на кшталт канікул навпіл із вільним робочим днем.

Читайте також: Чи небезпечний коронавірус для дітей? Пояснює педіатр-інфекціоніст​

– Хто коронавірус?

Дівчата-школярки розбігаються від похилого дерева. Вони граються в квача, тільки замість квача - SARS-CoV-2. Одна дівчинка кричить, щоб утікачки від хвороби не вибігали за межі галявини.

– Лєна, обирай хто коронавірус, я її спіймала!

Кав’ярня, де зазвичай можна сісти, працює тільки на винос: на вході до МАФу – стіл із терміналом, заклопотаний молодий чоловік у рукавичках і масці бігає між ним і стійкою баристи, передаючи замовлення.

– Відчуваю, що, коли повернусь на роботу, працюватиму з великим ентузіазмом, – зізнається дівчина в черзі. Вони з подругами обговорюють, як самій зробити собі манікюр.

Чимало кав’ярень мусили зачинитися на карантин зовсім, інші – змінили режим роботи

– Боялась, що ви теж на карантині, – кажу баристі.

‎– Та ми відкрилися 20 хвилин тому.

На годиннику – початок четвертої.

Чимало маленьких кав’ярень закрилися на цей період зовсім. Деякі кондитерські, які зазвичай працюють із ними, мусять шукати клієнтів напряму.

Читайте також: Як довго можна «протягнути» на карантині: українці розповіли про життя під час вимушеного безробіття

Закрита маскою мама в черзі фотографує доньку-підлітка, теж у масці: «зроблю стікер про коронавірус».

На проспекті представник компанії з виробництва вікон із текою в руках та маскою на обличчі підходить до перехожих і розповідає, як відрізнити якісне вікно від такого, що випаде за кілька років. Вислуховую мінілекцію, тільки щоб спитати:

– Вам не забороняють тут стояти?

– А я не вірю в коронавірус, – просто відповідає хлопець. – Це мене начальство змусило вдягнути маску, бо люди не хочуть спілкуватися, коли я без неї. Ми ж на відкритому повітрі.

Русанівська набережна, Київ, 28 березня 2020 року

Магазин молочних продуктів відкритий, але, судячи зі слів продавчині, вона не впевнена, що так буде й надалі.

«Поки працюємо. Всіх потихеньку закривають, але ми поки працюємо», – каже вона, пробиваючи чек. Простягає його з побажанням: «І хай коронавірус обходить нас стороною».

Ринок поблизу зачинений, однак деякі продуктові магазини на його території працюють – і сповіщають про це.

Через понад тиждень після початку загального карантину людей на вулицях та в парку не меншає. Мешканці району, в тому числі літні, гуляють із дітьми, катаються на велосипедах, влаштовують пікніки та рибалять.

Молодь відпочиває у Русанівському парку, 28 березня 2020 року

Маски так само носять далеко не всі, ще менше – належно закривають ними носа й рота. Найбільше людей із закритими обличчями – в чергах до магазинів та аптек. У деякі заклади без них просто не пускають.

На березі Дніпра, Київ, 28 березня

З аптеки (табличка на дверях сповіщає про відсутність масок) виходить чоловік у масці. Радить не заходити – всередині ще одна людина – знімає маску, складає її і йде геть.

За даними МОЗ, станом на ранок 29 березня в Україні зафіксували 418 лабораторно підтверджених випадків COVID-19. З них дев’ять летальних, п’ятеро пацієнтів одужали.

25 березня Кабінет міністрів запровадив режим надзвичайної ситуації на всій території України та продовжив карантин до 24 квітня.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Якщо люди захочуть вижити, їм доведеться порозумнішати»