Доступність посилання

ТОП новини

Проросійські активісти заблокували Феодосійський порт.


Володимир Притула Сімферополь, 29 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – У Феодосії, що на сході Криму, другу добу триває блокування активістами проросійських організацій місцевого порту. У суботу туди зайшов військово-транспортний корабель ВМС Сполучених Штатів Америки “Едвентіч” із технікою для підготовки полігону, де проходитимуть миротворчі багатонаціональні навчання “Сі Бриз-2006”.

“Ми не янки, ми – слов’яни, наші брати – росіяни!”, - скандують активісти низки проросійських організацій Криму, які із неділі пікетують в’їзд на територію Феодосійського морського порту. Напередодні туди увійшло військово-транспортне судно ВМС США із групою американських військових і технікою на борту.

Активісти проросійських організацій стверджують, що американський корабель привіз зброю і прибув для облаштування бази НАТО в сусідньому містечку Старий Крим. Каже один з організаторів блокування Феодосійського порту Павло Буцай: “Рішучі дії людей і готовність лягати під колеса техніці не дозволили їм виїхати за територію порту. Зрештою, вантажне судно покинуло Феодосію. Але техніка стоїть, чекають зручного моменту, щоб її перевести до Старого Криму. Проте люди на сторожі. Усі чотири виходи з порту охороняються і пікетуються”.

В ніч на понеділок до Феодосії прибув загін севастопольської молодіжної радикальної організації “Прорив”, якою керує російський громадянин Олексій Добичин. Проросійські радикали заявляють, що налаштовані рішуче і фізично не пропустять американців до Старого Криму. Сьогодні ж до Феодосії прибула лідер ПСПУ Наталя Вітренко, яка закликала кримчан до безтермінового блокування порту.

Тим часом українські моряки спростовують інформацію про те, що в Старому Криму планується розміщення військової бази НАТО. У штабі ВМС України повідомили, що американське судно прибуло до Криму для підготовки миротворчих багатонаціональних навчань “Сі Бриз-2006”. За повідомленням начальника флотського прес-центру капітана 1-го рангу Миколи Недогибченка, американське судно привезло інженерну техніку і будівельні матеріали для вдосконалення навчально-тренувальної бази Старокримського полігону: “Рішення про це було ухвалене ще рік тому. Командування ВМС України розглядає можливість використання Старокримського полігону як бази підготовки підрозділів для участі у миротворчих операціях. Силами українських та американських будівельників там буде збудовано кілька приміщень ангарного типу для проживання особового складу учасників навчань “Сі Бриз-2006”,що відбудуться у липні-серпні нинішнього року ”, - повідомив капітан 1-го рангу Микола Недогибченко. В інтерв’ю Радіо “Свобода” акції проросійських радикалів він назвав “тимчасовим непорозумінням”.

Матеріали по темі:
Інцидент з американським судном у Феодосії: новий виклик української зовнішньої політики. (30.05.2006)
У Криму проросійські радикали вимагають заборонити українську мову. (24.05.2006)
XS
SM
MD
LG