Доступність посилання

ТОП новини

Візит канцлера Німеччини до Росії – у центрі уваги енергетична політика.


Надія Кандиба Слухати: Німеччина, 19 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У неділю канцлер Німеччини Анґела Меркель відвідає Сочі – але не для відпочинку, а для переговорів з президентом Росії Володимиром Путіним. Цього року глава німецького уряду вперше зустрінеться з кремлівським лідером. А торік їй доводилося спілкуватися з Путіним 6 разів.

Президент Росії Володимир Путін і Канцлер Німеччини Анґела Меркель у Дрездені. 10 жовтня 2006 р.
На переговорах у Сочі йтиметься про програму головування Німеччини у «Групі Восьми» та в Європейському Союзі. Мету своєї поїздки Анґела Меркель окреслила такими словами: «У нас попереду переговори про угоду щодо співпраці між ЄС і Росією. Самі переговори проводить звичайно Європейська комісія, але й країна, що головує, має тут важливе завдання. І, звичайно, ми виконаємо його. Ми говоритимемо про це з російським президентом. Сподіваюсь, що найближчим часом нам вдасться розблокувати переговори».

Ще на початку переговорів між Європейським Союзом і Росією про коопераційну угоду Польща наклала своє вето. У такий спосіб Варшава відповіла на відмову Москви закуповувати польське м''ясо. Росія закидає Польщі порушення ветеринарного законодавства. Тоді як Варшава такі закиди відкидає.

СРСР був надійніший від нинішнього російського керівництва?

Крім того, в Сочі йтиметься про енергетичну політику, точніше про проблеми з постачанням російського нафти та газу до ЄС. Раніше Анґела Меркель назвала «неприйнятними» дії Росії, яка без жодних попередніх консультацій з партнерами може просто взяти й відключити газ та нафту, котрі постачають на Захід. Останнім свідченням цього стала російсько-білоруська суперечка навколо нафтогону «Дружба».

В інтерв''ю радіостанції «Deutschlandfunk» колишній міністр економіки Німеччини, почесний голова Вільної демократичної партії Отто Ламбсдорф сказав: «Ця суперечка (між Росією та Білоруссю) нас непокоїть так само, як і суперечка з Україною. Те, що росіяни вчинили, більше не має нічого спільного з надійністю постачальника. На колишній Радянській Союз можна було більше покластися, ніж на нинішнє російське керівництво».

Очікується, що під час своєї бесіди з Путіним Меркель вкаже й на цю проблему.

Москва впирається і не хоче підписувати Енергетичну хартію

Як зазначають експерти, уникнути в майбутньому таких непорозумінь, Росію слід нарешті спонукати приєднатися до Енергетичної хартії. Хоча, аналізуючи останні дії Кремля, німецькі аналітики не плекають тут особливо великих сподівань.

Отто Ламбсдорф: «Пані Меркель перебуває в дуже складній ситуації: з одного боку, їй слід провести переговори про нову угоду між Європейським Союзом і Росією; з іншого – вона повинна сказати росіянам, щоб ті підписали енергетичну хартію. Коли в ЄС головувала Фінляндія, вони вже один раз відхилили цей документ. Вони не погодяться на підпис і тепер».

На думку Ламбсдорфа, успіху можна домогтися тільки в тому випадку, якщо Європейський Союз нарешті виступить єдиним фронтом в енергетичній галузі. Але такий фронт навряд чи вдасться утворити, оскільки досі західноєвропейські енергетичні концерни, в тому числі й німецькі, намагаються домовитися з російським державним монополістом «Газпромом» кожний окремо, наголошує колишній міністр економіки Німеччини Отто Ламбсдорф.

Матеріали до теми:

• Російський "Газпром" хоче повністю контролювати компанію "ЄвроПольГаз", якій у Польщі підпорядкований Ямальський газопровід. • Німеччина хоче розширити співпрацю з країнами Чорного моря і Центральної Азії. • ЄС закликає Росію і Білорусь стати надійними енергетичними партнерами. • Канцлер Німеччини: Росія руйнує довіру до себе.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG