Доступність посилання

ТОП новини

«Дім Свободи» попереджає про тривожні тенденції з розвитком демократії на теренах СНД.


Мар’яна Драч Слухати: Прага, 18 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Україна — «вільна» держава ось уже другий рік поспіль. Такого висновку в оприлюдненому днями звіті за 2006 рік дійшла американська неурядова організація «Дім Свободи» (The Freedom House), яка досліджує рівень демократії у різних державах чи територіях світу. Але за винятком України, а ще Грузії, яку експерти вважають «частково вільною», становище з демократією на теренах колишнього Радянського Союзу вельми невтішне. Зокрема, це стосується сусідів України. Докладніше про це Радіо Свобода розповів один із авторів звіту Кріс Вокер.

Р. С.: У звіті «Дому Свободи» мовиться, що в Росії напередодні парламентських виборів цього року і президентських наступного влада, так би мовити, зачищає медіа-простір. Як це відбувається?

К. В.:Упродовж 2006 року була велика увага влади до друкованих ЗМІ, які значною мірою були останніми ЗМІ, хоча і найслабшими, що мали змогу висвітлювати питання з позицій, альтернативних до Кремля. Це одна з характеристик медіа-середовища в Росії у 2006 році, коли такі видання, як «Новая ґазета», «Нєзавісімая ґазета» і «Коммерсант», усі перейшли в той чи інший спосіб або під керівництво, або у власність структур, дружніх до Кремля.

Р. С.: Але ще є інтернет. Чи тут також є спроби утисків з боку російської влади?

К. В.: Це одна з тривожних тенденцій у сфері, яку донедавна не зачіпали. Наприкінці 2006 року компанія, дружня до Кремля, перебрала контроль над російськомовною частиною «Живого журналу», а це була найпопулярніша платформа для блогів у Росії. За деякими повідомленнями, у Росії в 2006 році зменшилася кількість блогів на політичні теми, бо люди бояться, що за ними таємно стежить влада. Це дуже серйозна і дуже невтішна тенденція.

Р. С.: Білорусь має найнижчий рейтинг рівня демократії серед усіх держав Європи. Що там відбувається?

К. В.: У Білорусі надзвичайно важкі умови для громадян, переважно через те, що їм відмовили у праві на значущу участь у політиці. Ми бачили утиски демократичних реформ у цій країні, навіть сильніші репресії режиму, що до певної міри свідчить про його почуття непевності у власних силах.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG