Доступність посилання

ТОП новини

Вперше за останні 10 років Президент ПАРЄ відвідує Білорусь.


Валерій Каліновський Слухати: Мінськ, 18 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Президент Парламентської асамблеї Ради Європи Рене Ван дер Лінден прибув сьогодні до Білорусі. Білорусь — єдина європейська країна, яка не має ані членства в Раді Європи, ані статусу спеціально запрошеного до ПАРЄ.

Президент Парламентської асамблеї Ради Європи Рене Ван дер Лінден.
Попередній візит голови ПАРЄ до Мінська був 1996-го року, тоді президент Лукашенка відмовився зустрітися з тогочасним лідером асамблеї Лені Фішер.

Рене ван дер Ліндена до Білорусі запросили спікери палат Національних зборів. З Президентом Лукашенком він не зустрінеться, натомість розмовлятиме з опозицією, недержавними організаціями, родичами білоруських політв’язнів.

Чи стане Білорусь членом ПАРЕ

Ван дер Лінден висловив сподівання, що в майбутньому Білорусь приєднається до Ради Європи. Однак, для цього потрібні конкретні позитивні кроки, наголосив він.

Спікер Палати представників Національних зборів Білорусі Уладзімір Канапльов заявив, що він не збирається випрошувати членство чи який інший статус в ПАРЄ. А щоб Білорусь отримала статус спеціально запрошеного, в країні все для цього є, запевнює він.

Хто виграє від візиту Президента ПАРЄ

Рене ван дер Ліднен заявив, що він збирається заохотити Білорусь до співпраці з Європою, до діалогу, демократизації та подолання міжнародної ізоляції. На його думку, останній конфлікт Білорусі з Росією показує, наскільки важливий діалог сусідів у Європі.

Деякі опозиційні білоруські політики побоюються, що офіційний Мінськ охарактеризує цей візит як визнання недемократично обраного білоруського парламенту.

Лідер Білоруського народного фронту Вінцук Вячорка переконаний, що режим Лукашенка не отримає жодних дивідендів з цього візиту. Ван дер Лінден давно хотів відвідати Білорусь, оскільки вважає, що досі європейські підходи до Білорусі були помилковими, і він хоче випрацювати новий підхід.

Матеріали до теми:

• Опозиція не буде представлена в місцевих радах Білорусі. • «Дім Свободи» попереджає про тривожні тенденції з розвитком демократії на теренах СНД.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG