Доступність посилання

ТОП новини

Президент і Кабінет Міністрів продовжують з’ясовувати стосунки. Тепер – у судах.


Тетяна Ярмощук Слухати: Київ, 15 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Позов на позов. Президентсько-парламентське протистояння перекинулося у суди. Кабінет Міністрів направив низку позовів проти Президента в адміністративні суди. А Секретаріат, в свою чергу, анонсує підготовку подання щодо тлумачення норми Конституції, за якою уряд відповідальний перед Президентом.


Кабінет Міністрів направив в адміністративні суди низку позовів проти Президента. За словами заступника керівника Секретаріату глави держави Ігоря Пукшина, йдеться про призначення голів місцевих адміністрацій: «На Кабінеті Міністрів розглянуто і схвалено 8 адміністративних позовів проти Президента. Кабінет Міністрів вважає, що Президент незаконно видав розпорядження щодо призначення низки голів адміністрацій. Я вважаю, що в зазначених позовах відсутня аргументація щодо порушення їхнього права. По-друге, відсутня посилка, який закон порушив Президент».

Чи може Президент відправити уряд у відставку?

У 113-й статті української Конституції йдеться про відповідальність Кабінету Міністрів перед Президентом. Тож Секретаріат може звернутися до Конституційного Суду з проханням розтлумачити цю норму Основного Закону.

Ігор Пукшин: «Хоча ця норма в Конституції не розкрита, я вважаю, що у Президента є право звернутися до Конституційного Суду за роз’ясненням чи є у Президента право відправляти уряд у відставку. Оскільки у Конституції є чітка норма – «відповідальність перед Президентом Кабінету Міністрів».

Раніше ж заступниця міністра Кабінету Міністрів Олена Лукаш говорила, що парламентська коаліція має намір оскаржити у Конституційному Суді 10% указів Президента, виданих із моменту призначення Віктора Януковича прем’єр-міністром. Бажання оскаржувати укази Президента антикризова коаліція пояснює необхідністю приведення юридичної практики у норми відповідно до зміненої Конституцієї.

Регіонали називають свої дії «плановими»

Представник Партії регіонів Юрій Мірошниченко в інтерв’ю Радіо Свобода зазначив: «Та практика, яка ще залишилася у структурах Президента, видавати укази, які виходять за межі його сьогоднішніх повноважень, на жаль, існує. І тому ми намагаємося привести їх у відповідність. Щоб не створювати політичні дискусії навколо цих речей, ми пішли правовим шляхом, шляхом звернення до Конституційного Суду, аби він дав оцінку щодо тих, чи інших указів президента. Це робота планова. Ми хочемо розставити крапки над “і”, як реалізовує свої повноваження Верховна Рада, Кабінет Міністрів, Президент».

Небезпечна тенденція?

Масові позови політиків до Конституційного Суду, на думку політолога Олеся Донія, – небезпечна тенденція: «Партія регіонів цією заявою про перегляд 10% указів Президента на їхню конституційність у Конституційно Суді хоче засвідчити, що і вона готова виборювати додаткові повноваження саме через Конституційний Суд. Виглядає небезпекою для України дискредитація цього судового органу, якщо політичні сили застосовуватимуть таку методу. Це означатиме, що розрубати ті протиріччя, які існують зараз між гілками влади і окремими політичними партіями цей орган не зможе, і будь-який його вердикт може не сприйматися половиною українського політикуму, що насправді є небезпекою для держави».

Наразі до Конституційного Суду свої позови направили низка політичних сил та Президент.

Матеріали до теми:

• Шуфрич лякає Президента. • У коаліції з’явилася тріщина? • Дострокові парламентські вибори: міф чи реальність? • Від битви за Закон про Кабмін до війни за зміну зовнішньополітичного курсу України. • Закон «Про Кабмін»: протистояння триває. • Антикризовики знову взялися за Конституційний Суд. • Прем’єр пропонує Конституційному Суду припинити розгляд подання про неконституційність заборони йому переглядати політичну реформу.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG