Доступність посилання

ТОП новини

У 50-річчя Римської угоди громадяни Великої Британії залишаються найскептичнішими щодо європейської інтеграції.


Олекса Семенченко Лондон, 22 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Майже половина опитаних британців негативно ставляться до ідеї ухвалення спільної конституції Європейського Союзу. Це – один із результатів дослідження настроїв щодо ЄС у 5-ти державах – старих членах Європейського Союзу, що його було проведено на замовлення британського щоденника Financial Times.

(© EC)
Опитування було присвячено 50-річчю підписання Римської угоди і проводилося, крім Великої Британії, також у Франції, Німеччині, Італії та Іспанії. Британці виявилися найбільшими "євроскептиками", коли це стосується ідеї запровадження європейської конституції, яку найбільше обстоює Німеччина. Загалом, у 5-ти країнах 44% опитаних заявили, що рівень життя погіршився після вступу їхніх держав до ЄС. Хоча це – явне перебільшення і не відповідає справжньому станові речей, ця заява відображає всю глибину скептицизму щодо євроінтеграції серед громадян "старих" членів ЄС.

Іноземні інвестиції до ЄС за 15 років зросли на 1500 відсотків

Британці завжди вважали засадничою цінністю європейської інтеграції створення спільного ринку. Це дало незаперечні економічні переваги країні. За словами британського уповноваженого Європейської комісії у справах торгівлі Пітера Манделсона, "Якби спільний ринок не існував, кожен експортер у ЄС мав би підпорядковуватися різним вимогам своєї країни щодо стандартів. Тобто кожна з 27-ми країн мала б різні правила, різну документацію щодо імпорту, тощо. Як результат, Європа та Британія були б значно менш привабливими напрямками для зовнішніх інвестицій, якби скрізь були різні правила. Ми повинні зрозуміти, що спільний ринок, який у нинішньому вигляді існує з 1992 року, підняв іноземні інвестиції до ЄС на 1500 відсотків!".

Проте інші інтеграційні моменти викликають сумніви у великого числа громадян. Британців непокоїть перспектива втрати суверенітету на користь брюссельських чиновників. У спільній конституції вони вбачають надмірну централізацію. Велика Британія також відмовилася скасувати контроль на своїх кордонах і не приєдналася до Шенгенської угоди. Також країна наразі зберігає власну валюту – фунт стерлінга, а перспектива вступу до зони обігу євро виглядає віддаленою. Але навіть незважаючи на те, що Євросоюз дає Британії можливість особливої позиції з багатьох питань, багато громадян країни незадоволені. Лише 25% опитаних вважають, що якість життя поліпшилася після вступу до ЄС, хоча цей факт є абсолютно незаперечним. Щоправда, лише близько 20% думають, що країна може виграти від виходу з ЄС, тоді як 52% сказали, що це може лише погіршити становище.

50 переваг

Тимчасом, фахівці намагаються нагадати британцям, якими саме є переваги від членства в ЄС. Зокрема, часопис Independent знайшов аж 50 таких переваг – по одній на кожний рік, що минув від підписання Римської угоди. Серед них головними є такі: припинилися війни між європейськими країнами. Закони спростили для британців купівлю нерухомості в Європі, чим вони активно користуються. Європейський закон гарантує британцям, як і всім європейцям, чотиритижневу відпустку зі збереженням платні. Мови меншин, як от валлійська, знаходяться під захистом. Британські туристи мають право на безкоштовну медичну допомогу в усіх інших країнах ЄС. Спільний ринок здешевив ціни на авіаквитки, а пасажирам за європейськими законами виплачують компенсацію за затримку рейсів. Фонд реґіонального розвитку допоміг біднішим регіонам і містам Великої Британії. Водійські права визнаються в усьому Євросоюзі. Спільний ринок дозволив найкращим європейським футболістам вільно грати в англійській лізі. Європейська імміграція сприяла розвиткові британської економіки. Ресторани стали значно різноманітнішими, а харчування більш здоровим завдяки європейським впливам. Британці можуть вільно працевлаштовуватися в будь-якій країні ЄС. Європа подала Британії приклад того, як треба фінансувати національну систему охорони здоров''я.

Independent також наголошує, що скрізь в Європі зникли перевірки на кордонах, що втомлюють, дратують і затримують пасажирів. За те, що цього не сталося в Британії, вона може звинувачувати лише себе. Ну й останньою перевагою Євросоюзу Independent глузливо називає те, що такі списки переваг доводять до шалу британських євроскептиків.

Фотогалерея "50 років Європейського Союзу":


Матеріали до теми:

• У Польщі відзначають 50-річчя ЄС і дискутують про майбутнє Європи. • Польських євродепутатів у Європарламенті об’єднує ідея входження України до ЄС. • У дні святкування 50-річчя Римської угоди часто згадують Україну.
XS
SM
MD
LG