Доступність посилання

ТОП новини

Рада Безпеки зважує долю Косова


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 28 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку Рада Безпеки вивчає доповідь спеціального посла генерального секретаря ООН з рекомендаціями щодо подальшої долі Косова. На території цієї сербської провінції, де, як відомо, 90 відсотків населення – албанці, точилася громадянська війна наприкінці минулого століття, і відтак у Косові перебувають миротворчі війська і адміністратори ООН.


Автор доповіді, Мартті Атісаарі, колишній президент Фінляндії, доходить висновку, що лише незалежність може допомогти цій провінції сягнути економічного успіху і політичної стабільності.

У доповіді говориться, що дипломат зробив свій висновок щодо необхідності надати Косову “цілковиту незалежність”, із власним прапором, гімном і армією, лише після того, як тринадцятимісячні переговори між Сербією і Косовом зайшли у глухий кут, оскільки “обидві сторони підтвердили свої категоричні, діаметрально протилежні позиції” і шанси на угоду було рішучим чином вичерпані.

Москва побоюється створення небезпечного для неї прецеденту

Представники Сербії одразу відкинули план Атісаарі і тепер єдина реальна перспектива – це дипломатичний двобій між Сполученими Штатами, які підтримують пропозицію незалежності для Косова, і Росією. Обидві ці держави, як відомо, посідають право вето у Раді Безпеки. Росія беззастережно підтримує Сербію.

Дипломати у кулуарах ООН вважають, що Москва не стільки захищає братів-слов’ян, скільки побоюється створення небезпечного для неї прецеденту. Адже у складі Російської Федерації є низка автономних республік та областей, які не дочекаються досягнення власної незалежності та виходу з-під влади Москви, починаючи від тієї ж таки Чечні.

Слід зазначити, що 1999-го року сили НАТО вдалися до повітряних бомбардувань території Сербії, щоб припинити наступ на етнічних албанців Косова. Відтоді провінція під адмінструванням ООН. Ахтісаарі каже, що Косово у жодному разі не погодиться на повернення під владу Сербії. “Це незворотний факт”, — говориться у звіті спеціального посла, надісланого генеральним секретарем ООН.

Пропозиція Ахтісаарі передбачає створення демократичного “багатоетнічного суспільства”. Він пропонує заснувати уряд Косова з децентралізованим характером, щоб сербська частина населення мала “високий ступінь контролю” своїх власних справ. Чи існують бодай якісь шанси отримати благословення з боку Ради Безпеки для цього плану? Деніел Фрід, помічник державного секретаря Сполучених Штатів, сказав в інтерв’ю “Нью-Йорк Таймс”, що Вашингтон готується до важких переговорів з Москвою. США мають намір наголосити на винятковості справи Косова, мовляв, незалежність провінції не створить жодного прецеденту для незадоволених провінцій в інших країнах, включно з Росією. Чи Москва сприйме цей аргумент – невдовзі довідаємось.

Матеріали до теми:

• Державна незалежність Косова під міжнародним контролем? • Бути чи не бути Косову незалежним? Відповіді ще немає. • Європа сподівається, що новий уряд Сербії буде проєвропейським. • На парламентських виборах у Сербії найбільше голосів здобула ультранаціоналістична Радикальна партія.
XS
SM
MD
LG