Доступність посилання

ТОП новини

Україна у центрі уваги європейської спільноти


Богдана Костюк Київ, 11 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Керівники української держави мають шукати компроміс для розв‘язання політичної кризи у державі. Такий лейтмотив виступів лідерів європейських держав та інституцій у ці складні для України дні. 11 квітня у Києві та Ризі представники ЄС зробили низку важливих заяв.

Марек Сівец
У середу в Києві віце-президент європейського парламенту Марек Сівец провів переговори з чільниками української держави: Прем’єр-міністром Віктором Януковичем, Головою Верховної Ради Олександром Морозом, омбудсменом Ніною Карпачовою та лідеркою опозиції Юлією Тимошенко.

Пан Сівец зазначив, що його візит є “місією збору інформації” про політичну кризу в Україні, для оприлюднення її в Європарламенті.

«Нині усі учасники конфлікту мають легальний статус»

Марек Сівец: “Я вважаю, нині час використати усі внутрішні ресурси — і політичні, і правові – для розв‘язання української кризи. Доки всі ці ресурси не будуть використані, нема місця для втручання зовнішніх сил. Ще зазначу, що нинішню ситуацію не можна порівняти з Помаранчевою революцією – нині усі учасники конфлікту мають легальний статус, мандат довіри народу. Тому ми всі чекаємо на висновок Конституційного Суду і сподіваємося, що українська демократія буде спроможна самостійно знайти вихід із кризи. І застосує при цьому таке ефективне слово, як “компроміс”.

“Українське питання” не оминули увагою президенти 8-ми держав Євросоюзу, які нині збирались у Ризі з нагоди 50-річчя утворення ЄС. Це чільники Латвії, Фінляндії, Німеччини, Італії, Австрії, Португалії, Угорщини і Польщі. Так, глави Польщі та Литви, Лех Качинський та Валдас Адамкус заявили, що у разі необхідності вони готові їхати до Києва, щоб допомогти у подоланні кризи.

До Києва завітали і росіяни, і “адвокат України” Кваснєвський


Народних депутатів України у Києві відвідали колеги з Державної Думи Росії та колишній Президент Польщі, відомий у Європі як “адвокат України” – Олександр Кваснєвський.

Консультант комітету з міжпарламентських зв’язків Держдуми Росії Сергій Марков після переговорів із керівниками Верховної Ради України зробив наступну заяву: “Головне – це закон, і всі мають виконувати Конституцію. І тому усі мають повернутись у конституційний простір. Росія зробить усе, щоб допомогти братньому українському народові максимально повернутись у це поле і піти на компроміс. У цьому зацікавлена не лише Росія, а й Євросоюз. Не вірте, коли вам кажуть, що ЄС підтримує намагання “зламати” Конституцію – нічого подібного! Днями я також мав зустріч із високопосадовцями зі США: Вашингтон не має жорсткої позиції щодо підтримки намагань викинути українську Конституцію, здійснити щось на кшталт державного перевороту”.

Матеріали до теми:

• ФОТОРЕПОРТАЖ, 11.04.2007: Українські кольори в об''єктиві «Свободи»

• Віктор Ющенко: Сьогоднішні обставини є найбільш вдалими, щоби провести рішення, на які б за інших часів пішли роки (інтерв’ю Радіо Свобода) • Моя політика: що думають про владу, політичну кризу і життя в Україні два пересічні українці з двох майданів? • Українська система створює залежність суддів Конституційного Суду, вважає західний правознавець • Німеччина і ЄС мали б виступити на боці Віктора Ющенка. Судді конституційного суду під тиском (Огляд світової преси) • Єврокомісія пропонує ініціативу «Чорноморська співпраця» • Українська політика вимагає змін, стверджують львів’яни • Змагання за владу між президентом і парламентом народжує конституційні кризи. Інтерв’ю з представник Венеціанської Комісії • Нинішній тиждень в Україні буде вирішальним. В Україні прийшов час незалежних політиків. (Огляд світової преси)
XS
SM
MD
LG